Aştepţi de câteva luni ziua în care în sfârşit îţi vei cunoaşte bebeluşul! Dar, ca oricare părinte aflat la început de drum, nu ai o idee clară despre ce presupune această întâlnire. Oare cum va arăta copilul? Ce va face după ce va veni pe lume? Va plânge, va dormi, va mânca? Şi ce vei face tu?
Cum arată nou-născuţii?
Deşi e posibil să ai nişte aşteptări legate de cum va arăta bebeluşul, de foarte multe ori realitatea nu se potriveşte cu ce ţi-ai imaginat. Mulţi nou-născuţi sunt foarte mici atunci când se nasc. Adesea, căpşoarele lor sunt uşor ţuguiate, rezultat al ieşirii prin colul uterin (dacă naști normal). Acesta este un efect temporar, nu te îngrijora! Capul lor se va rotunji după câteva zile. E posibil chiar să te surprindă cât de mare pare capul unui nou-născut în comparaţie cu restul corpului.
Copilul are la naştere picioarele şi mânuţele puţin îndoite din cauza poziţiei pe care a avut-o în burtică. După câteva luni, articulaţiile lui se vor flexa mai bine, iar membrele i se vor întinde, deci să nu te sperii dacă arată ca o broscuţă la început.
Priveşte-i puţin degeţelele!
Vei observa că unghiile lui sunt subţiri şi fragile ca hârtia. Adesea unghiile pot fi lungi şi îţi va fi teamă că se zgârie pe faţă. În acest caz i le poţi tăia sau îi poţi pune mănuşi pentru nou-născuţi.
Pielea copilului la început poate fi roşie, rozalie sau aproape mov. Unii copii se nasc cu un strat alb de grăsime numit vernix caseosa, care protejează pielea de expunerea constantă la lichidul amniotic din uter. Acest strat se spală la prima băiţă a bebeluşului. Alţi copii se nasc foarte şifonaţi, parcă ridaţi. Unii, în special copiii născuţi prematur, sunt păroşi şi au un strat de puf numit lanugo, care se dezvoltă în perioada intrauterină şi care dispare după o săptămână sau două.
Ce face copilul în prima zi?
Mulţi părinţi sunt surprinşi de cât de alert poate fi un nou-născut. Imediat după naştere, ochii bebeluşului sunt întredeschişi. Nou-născutul îşi petrece destul de mult timp studiind feţele celor din jur, în special pe cele ale părinţilor.
Copilul, totodată, poate reacţiona la diverse sunete sau voci. În prima zi, bebeluşul îşi foloseşte toate simţurile, inclusiv mirosul şi atingerea, pentru a te identifica şi a se ataşa de tine.
Nou-născutul tău va plânge, va dormi, iar uneori te va privi direct în ochi. Deşi vederea lui este înceţoşată, poate vedea destul de bine (mai ales feţe) la o distanţă de 20 până la 40 de centimetri.
Copilul te va apuca de deget dacă îl gâdili în palmă. Şi, bineînţeles, va vrea să mănânce.
După ce iniţial este foarte alert şi treaz, majoritatea nou-născuţilor devin foarte somnoroşi pentru următoarele 24 ore. Este important să fie hrăniţi o dată la două-trei ore pentru că sânii tăi au nevoie de stimulare pentru a produce lapte.
Mai multe informații despre prima zi a bebelușului citiți aici.