PÎRJOALE DIN OREZ
Ingrediente:
- Orez -1 pahar
- Ulei – 4 linguri
- Pesmeţi mărunţiţi din pîine albă – ½ pahare
Pentru sos:
- Ciuperci uscate – 3-4 bucăţi
- Ceapă – 1 bucată
- Făină – 1 lingură
- Ului – 2 linguri
- Stafide (chiş-miş) – 1 pahar
- Migdale dulci -1/2 pahare
- Suc de lămîie, zahăr – după gust
1. Se fierbe orezul în apă cu sare până se înmoaie, se varsă apa din el şi se lasă să se scurgă bine, apoi se pune în tigaie, un pic se apasă ca să nu se fărămiţeze, se toarnă 1 lingura de ulei și se lasă să se răcească. Din această compoziţie se fac pîrjoale, se rostogolesc în pesmeţi și se prăjesc rapid pe ambele părți.
2. Pentru sos se pregăteşte un bulion, din ciupercile inmuiate preventiv. Se prăjeşte ceapa tocată mărunt în ulei, se adaugă făina şi se prăjeşte totul împreună. Se toarnă, amestecănd treptat un pahar din bulionul de la ciuperci şi se fierbe. Stafidele și migdalele se opăresc de mai multe ori cu apă clocotită. Aşteptaţi să se scurgă bine apa din ele. Adăugaţi în sos suc de lămîie, zahar, sare după gust şi migdale mărunţite. Puneţi sosul la foc să înceapă a fierbe.
3. Acest sos se toarnă peste pîrjoale.