Seamănă cu noi, însă este atât de diferit în atitudini, în comportament… Oare l-au schimbat la maternitate?
„Deşi are ochii lui tati, nasul şi gura mea, parcă nu este ca noi“. Oare de ce trebuie să fie ca voi? „Eu nu eram aşa, tatăl lui nici atât.“ Există personalitate de familie?
Dacă tu eşti o persoană care se trezeşte devreme, deoarece dimineaţa faci treabă mai cu spor, poţi avea un prunc „pasăre de noapte“, care fix când începe jurnalul de seară să fie în cea mai bună formă.
Dacă tati este genul de om care se relaxează citind o carte sau răsfoind în linişte o revistă, nu înseamnă că fiul nu se distrează cel mai bine agitându-se ca o albină.
Cum faci faţă acestor diferenţe? În niciun caz încercând să îl schimbi pe copil, ci schimbând modul în care reacţionezi tu la comportamentul lui.
Personalitatea bebeluşului tău este unică precum amprentele sale digitale. Descifrând-o, vei putea fi un părinte mai bun. Felul de a fi al copilului se dezvăluie uneori chiar din burtică, dar cel mai bine se vede în primele patru-şase luni de viaţă extrauterină.
Neliniştiţii şi cuminţeii
Copiii care au fost agitaţi pe vremea când erau în burta mamei vor avea nevoie de o oră înainte de a adormi seara, pe când cei „cuminţei“ vor adormi probabil după o jumătate de ora de răsfăţ în linişte.
Temperamentul bebeluşului se poate observa şi din felul în care reacţionează la situaţii noi sau când întâlneşte oameni noi şi, mai ales, când se produc schimbări în programul lui zilnic.
Copilul se adaptează din mers situaţiei sau protestează agitat? Dacă se adaptează greu la situaţiile noi, trebuie să-i fie respectate ritualurile de somn şi masă, pentru a se simţi bine. De aceea, când ştii că ar putea apărea ruperi de ritm care nu pot fi evitate (vizita bunicilor, plecări în vacanţă), este nevoie de o „pregătire“ în avans, care să diminueze stresarea copilului cu temperament „sensibil“.
În loc să abandonezi ideea de a merge în vacanţă (că poate e prea mic şi nu va putea dormi într-un mediu nefamiliar), mai bine pune-l să doarmă în pătuţul portabil sau în cărucior, în care va sta cu câteva zile înainte de plecare.
În maşină, încearcă să creezi un mediu cât mai asemănător posibil cu cel de acasă, cântându-i aceleaşi cântecele sau luându-i aceleaşi jucării cu care vă jucaţi de obicei.
Copilul sensibil este cel stresat de sunete, gusturi, mirosuri pe care alţii abia le sesizează. Se trezeşte la cele mai mici zgomote, la lumină. Evită să-l suprastimulezi şi caută modalităţi plăcute de relaxare.
Unii bebeluşi fac totul numai după un program fix, alţii par a nu putea să se adapteze unui orar. Dar şi pentru ei vom construi un program cu limite mai largi.
Tu ce bebeluş ai?
Cuminţelul – tăcut, calm, doarme bine, mănâncă bine, dacă plânge, îi spui ceva şi tace. Mai târziu nu îşi va asuma riscuri, poate fi mai lent în achiziţii faţă de ceilalţi, dar nu te îngrijora. Încurajează copilul să îşi dezvolte corect abilităţile fizice.
Aventurierul – în mişcare de dimineaţă până seara, doarme puţin ziua, e mârâit când e obosit, vrea să facă mereu ceva. Este precoce în mers. Nu îi pune interdicţii: lasă-l să exploreze în voie mediul, dar ai grijă să fie în siguranţă.
Bebeluşul „de lume“ – atrage ca un magnet oamenii în jurul lui prin zâmbete largi, chiote şi priviri languroase. Detestă să stea singur. Obişnuieşte-l să se simtă bine şi să se joace singurel cu jucării adecvate.
Bombănici – face numai ce vrea, nu vrea la nani, plânge degeaba. Lucrurile se ameliorează când va vorbi, dar pregăteşte-te pentru „multă personalitate“. Asigură o rutină zilnică strictă şi evită suprastimularea.
Lipiciosul – vrea doar în braţe, mănâncă în braţe, nu te scapă din ochi, nu îi plac străinii. Soluţie: învaţă-l să stea şi cu alte persoane (bona, bunica).