Vrei să petreci Crăciunul într-un loc de vis, departe de casă? Pentru a-ți da o mână de ajutor și un pic de inspirație, un cunoscut motor gratuit de căutare a ofertelor de călătorie la nivel global a selectat șase destinații alternative la marile orașe europene și îți dezvăluie o serie de motive pentru care merită să le calci pragul în perioada Crăciunului.
Iată 6 țări care te fac să vezi cu alți ochi Europa:
1. Tromsø, Norway
Unde poate fi iarna mai în formă decât la cercul polar arctic? Îmbrăcat în întuneric pe tot parcursul iernii, orașul insular Tromsø se arată în toată splendoarea când vine luna decembrie. Mirosul de clementine, de ramuri de molid și de turtă dulce se țin după tine, iar colindele vor inunda încântătoarea Catedrală Arctică.
Localnicii se reunesc în piețe și savurează delicii tradiționale, printre care bulgării de turtă dulce și un ceai cald de vuietoare. Aici ai ocazia să vezi luminile nordice care împânzesc cerul, cunoscute sub numele de aurora boreală. Urmărește-le după-amiaza de la 6 și până la miezul nopții, iar în timp ce aștepți să apară, profită de jocurile pe zăpadă: dă-te cu o sanie trasă de câini, schiază sau, pur și simplu, încumetă-te la o clasică bătaie cu bulgări de zăpadă. Poți ajunge la Tromsø aterizând mai întâi la Oslo, capitala norvegiană către care găsești zbor direct din București, cu un cost aproximativ de 130 de euro în perioada 20-27 decembrie.
2. Küssnacht, Elveția
Deși Moș Crăciun este așteptat și primit în toate colțurile lumii cu brațele deschise, nu același lucru se poate spune că se întâmplă în orășelul Küssnacht, aflat pe malul nordic al Lacului Lucerne, lângă Zürich. Aici, localnicii se trezesc dis-de-dimineață pe 5 decembrie ca să îl vâneze pe bătrânul bărbos cu sacul plin de cadouri.
Evenimentul, numit "Klausjagen" adică "La vânătoare de Moși", se numără printre cele mai vechi sărbători de Crăciun din Europa, cu o tradiție încă din Evul Mediu, când comunitățile păgâne încercau să alunge spiritele rele cu explozii zgomotoase. Într-un final, a fost interzis în 1700, dar doar pentru a fi reintrodus un secol mai târziu, sub o nouă formă creștină, de data asta avându-l ca țintă directă pe Moș Nicolae.
Parada are loc în ajun de Moș Nicolae și e compusă din 180 de suflători din corn, 200 de oameni înarmați cu puști, mitre gigantice arhierești luminate cu lumânări asemănătoare cu vitraliile de biserică și 700 de percuționiști care sună din clopote, toți căutându-l și vânându-l pe Moșul cel rebel și cei patru spiriduși negri. În călătoria cu avionul din București la Zürich, ia în calcul un cost mediu de 197 de euro pentru un zbor în perioada Crăciunului.
3. Castleton, Regatul Unit al Marii Britanii
Dacă vrei să scapi de aglomerația din decembrie, de alergatul după cadouri prin magazinele înțesate de întârziați, de curățeniile post-petrecere și de muncile frământatului de aluat, îți sugerăm să te ascunzi într-un orășel fermecător din inima Angliei. Aici, luminile de Crăciun răsar la fiecare metru de stradă și anunță că a început sezonul de Crăciun, iar fiecare magazin propune un decor primitor, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.
Majoritatea dintre ele își lasă ușile deschise peste program și se întrec în evenimente, concursuri, ateliere de meșteșugărit și jocuri pentru cei mici. Cele patru peșteri cuprinse între granițele orașului Castleton pun umărul la crearea atmosferei de Crăciun. La Peak Cavern, de exemplu, colindele cântate la lumina lumânării sunt tradiție, alături de compania cănilor cu vin fiert și a plăcintelor cu carne tocată.
Cel mai apropiat oraș pentru zbor este Manchester, pentru care costul mediu al unui bilet de avion cu plecare din București este de 219 euro.
4. Provence, Franța
Gastronomie care înnebunește papilele, reprezentări ale scenei nașterii lui Isus și decorații de poveste, bun venit în Provence! Vremea rece și nasul roșu n-au nicio șansă să le astâmpere francezilor bucuria de a trăi sau "la joie de vivre". Străzile orașelor din regiune mișună de decorații, inclusiv la cele mai înalte ferestre ale magazinelor. Aici vei găsi celebrele „santons', micile figurine de lut create de artizanii locali.
Inițial, "santons" reprezentau scene ale nașterii Domnului, dar, în secolul XIX, creațiile au fost diversificate astfel încât să înfățișeze oameni obișnuiți, de la brutari și măcelari la preoți sau cântăreți. Cât despre gastronomia locală, masa de Crăciun include șapte feluri ușoare de mâncare, simbolizând cele șapte dureri ale Fecioarei Maria, servite alături de 13 rulouri de pâine, urmate de 13 deserturi. Numărul 13 reprezintă Ultima Cină a lui Iisus cu cei 12 apostoli.
Ca să ajungi aici, caută un zbor spre cel mai mare oraș din regiune, Marsilia, și așteaptă-te la un cost aproximativ de 145 de euro pentru o călătorie dus-întors.
5. Tallinn, Estonia
Vechiul centru al orașului Tallinn, cu ale sale acoperișuri colorate, pare că a înghețat între granițele Evului Mediu, sculptat în arhitectură baroc. Dacă răsucești puțin cheița de la cutia imaginației, aproape că poți să auzi sunetul copitelor de cai pe străzile pietruite. Se aude că Tallinn a fost gazda primului brad de Crăciun instalat pe străzile unui oraș european.
Legenda spune că în 1441 Frăția Capetelor Negre, o asociație a negustorilor germani celibatari, a înălțat primul brad în piața primăriei, începând să cânte și să danseze în jurul acestuia. Deși frăția a dispărut, câteva lucruri încă se păstrează, printre care sărbătorirea Crăciunului, an de an, în jurul bradului, într-una dintre cele mai mari piețe de Crăciun din Europa.
Poți găsi aici produse artizanale, standuri cu de toate, de la pălării de lână și produse din ceramică, până la lumânări parfumate și decorații din lemn. Și, bineînțeles, gustări locale, precum "sauerkraut" (un soi de varză murată cu semințe de in), cârnăciori în sânge sau un pahar cu vin fiert. Pregătește-te pentru o călătorie, într-adevăr, mai lungă spre Estonia și la un cost mediu de 223 de euro pentru un zbor dus-întors.
6. Budapesta, Ungaria
Dacă ești mai degrabă în căutarea unei călătorii de Crăciun potrivite unui buget redus, atunci capitala Ungariei poate fi o astfel de soluție, care vine la pachet cu promisiunea unui timp fermecător.
Aici te poți opri la târgul din Piața Vörösmarty, cunoscut drept unul dintre cele mai ieftine târguri de Crăciun din Europa, unde cadourile clasice de sezon sunt înlocuite de obiecte handmade. Dacă temperaturile din decembrie, vântul rece și zăpada îți intră până în măduva oaselor, atunci poți să te încălzești în cea mai mare baie termală din Budapesta, la Széchenyi.
Totodată, în toată luna decembrie, există trei linii de transport centrale cu tramvaie care seamănă cu săniile din basmul Crăiasa Zăpezii. Cât despre zbor, așteaptă-te la un cost aproximativ 130 de euro în perioada Crăciunului, dar durata sa nu depășește o oră și jumătate, informează, libertatea.ro.