Codul Muncii Republicii Moldova a fost completat ieri, 6 iulie, de către Parlamentul Republicii Moldova.
Codul a fost completat cu un număr de articole noi, după cum urmează:
- în vederea asigurării dreptului salariaţilor la administrarea unităţii, angajatorul este obligat să-i informeze şi să-i consulte cu referire la subiectele relevante în raport cu activitatea lor în cadrul unităţii;
- evoluţia recentă şi evoluţia probabilă a activităţilor şi situaţiei economice a unităţii;
- situaţia, structura şi evoluţia probabilă a ocupării forţei de muncă în cadrul unităţii, precum şi eventualele măsuri de anticipare preconizate, în special atunci cînd există o ameninţare la adresa locurilor de muncă;
- deciziile care pot genera modificări importante în organizarea muncii sau în relaţiile contractuale, inclusiv cele legate de reducerea în masă a locurilor de muncă sau schimbarea proprietarului unităţii;
- situaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă la unitate precum şi orice măsuri de natură să afecteze asigurarea acesteia, inclusiv planificarea şi introducerea de noi tehnologii, alegerea echipamentului de lucru şi de protecţie, instruirea salariaţilor în materie de securitate şi sănătate în muncă ete.
- Informarea se va face prin transmiterea în timp util care le-ar permite reprezentanţilor salariaţilor să pregătească, în caz de necesitate, consultare. Informarea are loc ori de cîte ori este necesară în virtutea circumstanţelor intervenite, precum şi periodic, la intervalele prevăzute de contractul colectiv de muncă. CONTINUARE în documentul atașat mai jos.
Transferul la o altă muncă al unor categorii de femei
În cazul în care drept urmare a evaluării riscurilor profesionale în conformitate cu Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, munca prestată de către o femeie gravidă, o femeie care a născut de curînd sau una care alăptează se dovedeşte a prezenta riscuri pentru securitatea sau sănătatea acesteia ori poate avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condiţiilor de muncă, să excludă influenţa factorilor de risc asupra persoanelor menţionate. Noul loc de muncă a femeii gravide sau care a născut de curînd sau celei care alăptează i se menţine salariul mediu de la locul de muncă precedent.
Femeile gravide, femeile care au născut de curînd şi cele care alăptează vor fi înlăturate de la munca de noapte, fiind încadrate într-o muncă de zi, cu menţinerea salariului mediu de la locul de muncă precedent.
Pînă la soluţionarea chestiunii privind acordarea unei alte munci în conformitate cu sau în cazul în care schimbarea locului de muncă nu este posibilă din motive obiective, femeile gravide, femeile care au născut de curînd şi cele care alăptează vor fi scutite de îndeplinirea obligaţiilor de muncă, menţinîndu-li-se salariul mediu pentru zilele pe care nu le-au lucrat din această cauză.
Femeile care au copii în vîrstă de pînă la 3 ani, în cazul în care nu au posibilitatea să-şi îndeplinească obligaţiile de muncă, sînt transferate, în modul prevăzut de prezentul cod, la un alt loc de muncă, cu menţinerea salariului mediu de la locul de muncă precedent pînă cînd copiii împlinesc vîrsta de 3 ani.
Dacă modificarea condiţiilor de muncă nu este posibilă din motive obiective, femeii gravide, femeii care a născut de curînd sau celei care alăptează i se acordă o altă muncă, astfel încît să se evite expunerea acesteia la factorii de risc identificaţi în cadrul evaluării.
Codul Muncii Republicii Moldova a fost completat astăzi, 6 iulie, de către Parlamentul Republicii Moldova. Completările vizează în mare parte acordarea unor garanți angajaților în caz de reorganizare a unităţii, schimbare a tipului de proprietate sau a proprietarului acesteia. Totodată în modificările aduse azi se prevăd și garanţii pentru salariaţii cu timp de muncă parţial. Tot astăzi s-au votat modificări cu privire la menţinerea drepturilor lucrătorilor în cazul transferului de întreprinderi, unităţi sau părţi de întreprinderi sau unităţi, dar și introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătăţirii securităţii şi a sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curînd sau care alăptează. Foto: imagine simbol În cazul schimbării tipului de proprietate al unităţii sau a proprietarului acesteia, contractul colectiv de muncă va produce efecte pînă la data expirării sale sau intrării în vigoare a unui alt contract colectiv de muncă și nu doar șase luni de zile, așa cum era prevăzut anterior.
Codul a fost completat cu un număr de articole noi, după cum urmează: în vederea asigurării dreptului salariaţilor la administrarea unităţii, angajatorul este obligat să-i informeze şi să-i consulte cu referire la subiectele relevante în raport cu activitatea lor în cadrul unităţii; evoluţia recentă şi evoluţia probabilă a activităţilor şi situaţiei economice a unităţii; situaţia, structura şi evoluţia probabilă a ocupării forţei de muncă în cadrul unităţii, precum şi eventualele măsuri de anticipare preconizate, în special atunci cînd există o ameninţare la adresa locurilor de muncă; deciziile care pot genera modificări importante în organizarea muncii sau în relaţiile contractuale, inclusiv cele legate de reducerea în masă a locurilor de muncă sau schimbarea proprietarului unităţii; situaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă la unitate precum şi orice măsuri de natură să afecteze asigurarea acesteia, inclusiv planificarea şi introducerea de noi tehnologii, alegerea echipamentului de lucru şi de protecţie, instruirea salariaţilor în materie de securitate şi sănătate în muncă ete.
Informarea se va face prin transmiterea în timp util care le-ar permite reprezentanţilor salariaţilor să pregătească, în caz de necesitate, consultare. Informarea are loc ori de cîte ori este necesară în virtutea circumstanţelor intervenite, precum şi periodic, la intervalele prevăzute de contractul colectiv de muncă.
CONTINUARE în documentul atașat mai jos.
Garanţii pentru salariaţii cu timp de muncă parţial Nu se admite tratamentul mai puţin favorabil al salariaţilor cu timp de muncă parţial faţă de salariaţii cu normă întreagă, care prestează o muncă echivalentă la aceeaşi unitate, dacă un asemenea tratament se bazează exclusiv pe durata timpului de muncă zilnic sau săptămînal şi nu are o justificare obiectivă. Activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial nu va implica limitarea drepturilor salariatului privind calcularea vechimii în muncă, a stagiului de cotizare, durata concediului de odihnă anual sau a altor drepturi de muncă.
Transferul la o altă muncă al unor categorii de femei În cazul în care drept urmare a evaluării riscurilor profesionale în conformitate cu Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, munca prestată de către o femeie gravidă, o femeie care a născut de curînd sau una care alăptează se dovedeşte a prezenta riscuri pentru securitatea sau sănătatea acesteia ori poate avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condiţiilor de muncă, să excludă influenţa factorilor de risc asupra persoanelor menţionate.
Noul loc de muncă a femeii gravide sau care a născut de curînd sau celei care alăptează i se menţine salariul mediu de la locul de muncă precedent. Femeile gravide, femeile care au născut de curînd şi cele care alăptează vor fi înlăturate de la munca de noapte, fiind încadrate într-o muncă de zi, cu menţinerea salariului mediu de la locul de muncă precedent. Pînă la soluţionarea chestiunii privind acordarea unei alte munci în conformitate cu sau în cazul în care schimbarea locului de muncă nu este posibilă din motive obiective, femeile gravide, femeile care au născut de curînd şi cele care alăptează vor fi scutite de îndeplinirea obligaţiilor de muncă, menţinîndu-li-se salariul mediu pentru zilele pe care nu le-au lucrat din această cauză.
Femeile care au copii în vîrstă de pînă la 3 ani, în cazul în care nu au posibilitatea să-şi îndeplinească obligaţiile de muncă, sînt transferate, în modul prevăzut de prezentul cod, la un alt loc de muncă, cu menţinerea salariului mediu de la locul de muncă precedent pînă cînd copiii împlinesc vîrsta de 3 ani. Dacă modificarea condiţiilor de muncă nu este posibilă din motive obiective, femeii gravide, femeii care a născut de curînd sau celei care alăptează i se acordă o altă muncă, astfel încît să se evite expunerea acesteia la factorii de risc identificaţi în cadrul evaluării.
Sursa: realitatea.md