Copiilor le place să exploateze tot ce le este necunoscut. Să facă lucruri care le sunt interzise mai ales când părinții nu sunt prin preajmă. În acest context, atât mama, cât și tatăl trebuie să fie foarte atenți la ceea ce fac micuții, să fi mereu lângă ei să le explice ce e bine și ce nu.
Totodată, psihologii ne spun că sunt o serie de lucruri pe care nu ar trebui să le interzicem copiilor.
Află în continuare care sunt acestea!
Să mănânce singur. Desigur părinții pot să hrănească micuții mai repede, mai ușor și fără să se murdărească
Ca micuțul să învețe să țină o linguriță în mână, fără să verse și să dea mâncarea pe jos, ci în guriță, părinții trebuie să fie foarte răbdători și să posede o putere de neimaginat. Cât nu ne-ar costa această răbdare, trebuie să fim conștienți că atunci când le interzicem să mănânce singuri, noi nu doar îi împiedicăm de la primele lor lecții de concentrare și perseverență și mai ales nu le oferim acea posibilitate de a se simți mare ca mama și tata. Copilul trebuie să învețe să fie încrezut în abilitățile lui. Și cum nu există câștiguri fără pierderi, o bluză pătată nu poate fi comparată cu eforturile unui erou mic?
Să vă ajute. „Nu fă asta!”, „Lasă jos!”, „Gugi de-aici!”
Foarte des auzim aceste expresii de la unii părinți, iar peste câțiva ani se plâng că copii lor nu doresc să facă nimic. Lăsați copii să se simtă necesari, să vă ajute. O să observați cu cât entuziasm vor uda florile în grădină, vă vor ajuta să întindeți hainele, să curățați suprafețele de praf. Lăsați copilul să realizeze una sau două din responsabilitățile voastre și veți vedea mai târziu că fără cel mic nu vă veți putea descurca.
Să coloreze cu vopsea
Din păcate nu toate mamele își lasă copiii să își încerce calitățile de artiști și să le zburde imaginația. Scuze standard – haine murdare, care nu se curăță, păreți zugrăviți frumos, vopsea toxică, nu mai au nici o valoare. Toate aceste probleme poți fi minimalizate dacă, alegeți un loc ușor de spălat și vopsea ecologică. Prin desen se dezvoltă creativitatea copiilor. De asemenea, prin desen putem comunica și percepe anumite mesaje pe care copii deseori nu le spun.
Să se dezbrace pe acasă
De multe ori copiii preferă să-și scoată hainele, să meargă desculț. Părinți, nu faceți paranoie din asta. Nu este nimic grav dacă copiii, se vor plimba pe afară goi și desculți. Este o necesitate fizică și psihologică pe care o are corpul lor. Corpul copilului încetează să lupte pentru a"a supraviețui" dacă factorii externi nu stimulează acest proces
Să țipe, să strige și să alerge prin casă
Deci, cu alte cuvinte, astfel copii își exprimă în mod activ emoțiile. Pentru un copil acest tip de joc, este o modalitate de a se relaxa și a arunca energie, mai ales atunci când vine vorba de mișcare și temperament. Nu încercați să schimbați comportamentul copilului, ci educați-l în așa fel ca aceste gesturi să nu le facă și în locuri publice ca grădiniță, școală sau pe stradă. Permiteți copilului să fie așa cum este, în cazul în care, la domiciliu este posibil. Amintiți-vă de copilărie și distrați-vă împreună cu copiii voștri.
Să urce sigur pe scări, tobogane și munți artificiale din parcurile sportive
La locurile de joacă doar auzi „vei cădea”, „o să te murdărești”, „nu urca” , „coboară”, „ nu alerga”. În primul rând, învățați să spuneți cât mai rar cuvântul „NU” copiilor. La copii, spiritul de cunoaștere este foarte puternic, spre deosebire de părinți ei nu se tem de nimic. Sunt plini de energie, și mai devreme sau mai târziu oricum vor face ceea ce le interziceți. Nu mai bine să preveniți rezultate neplăcute?
Să se joace cu apa
De această dată părinții se tem ca copiii să nu facă un potop adevărat. Sigur că totul se poate de pregătit, copii să se joace în siguranță, într-un loc special amenajat din curte. Asigurați-vă că explicați copiilor că doar acolo pot să se joace cu apa. Nu vă așteptați că din prima va înțelege. Verificații atunci când se joacă și nu ezitați să vă jucați împreună cu cei mici. Jocul cu apă - este o sursă inepuizabilă de cunoaștere și fericire atât pentru copii cât și pentru adulți!
Să atingă și să se uite la lucruri care se pot strica
Dacă un lucru rupt nu este periculos - nu certa copilul, dacă el brusc vă cădea și se va sfărma. Mintea analitică a multor copii, pur și simplu trebuie să "afle adevărul" și să facă pe lucrurile dințate interesante. Dacă obiectul poate fi periculoase - de exemplu, o ceașcă spartă, nu încercați să o îndepărtați imediat. Este mai bine să i spună de ce nu i se permite să joace, și ce se poate întâmpla. Copiii sunt mult mai inteligenți decât credem.
Să-și exprime opiniile
Se pare că astăzi suntem cu toții destul de competenți, ne înțelegem gândurile, dorințele și capacitatele. Dar de multe ori într-o grabă de emoții încă vedere aceste lucruri, - "ceea ce știi", „Eu știu mai bine ce ai nevoie”, „pentru că am spus așa”. În primul rând. Vorbiți cu copii pe picior de egalitate, nu fiți leneș să le explicați și să comunicați. Ascultații atunci când au nevoie și veți vedea cu o să găsiți un numitor comun.
Să privească desene animate
Televizor și desenele animate mereu au fost un punct slab pentru copii, mai ales pentru copii care merg la grădiniță. Ei trebuie să fie la curent cu tot ce spun colegii din grupă. Așa cum maturii iubesc serialele așa și copii desenele animate. Interdicții pot provoca izolarea copilului. Alege acele desene animate pe care le considerați acceptabile. Uita-te la ele cu copilul dumneavoastră, să discutați și dați-le exemple din viața reală.
Sursa: Mamaplus.MD