Despre ”uterul infantil” cu siguranță a auzit fiecare femeie, care este o poveste de groază populară pe forumurile pentru femei. Ce reprezintă această patologie? Este oare atât de periculoasă? Cum este diagnosticată și ce faci dacă ai ”uter infantil”?
”Uterul infantil” sau ( ”hipoplazia uterului” sau ”infantilitatea uterină”) este numit uterul nedezvoltat, mărimea căruia este mai mic de norma pentru o femeie de vârstă reproductivă. Potrivit normei, uterul trebuie să aibă o lungime de 5,4-8,2 cm, o lățime de 4,3-6,3 cm și colul uterin de 2,6-3,4 cm. Plus 5-10 mm nu se consideră o abatere, pe motiv că și femeile sunt diferite după constituție. Iar dacă mărimea este mai mică decât indicii indicați – se consideră ”uter infantil”.
Întârzierea creșterii uterului poate avea loc încă în copilărie sau adolescență. Cauzele sunt diverse, ele fiind absolut inofensive, printre care se numără, deficitul de vitamine, malnutriția, dietele în perioada pubertății, stresurile mari și frecvente, efortul fizic, virozele și maladiile infecțioase. Se poate întâmpla, că mărimile reduse ale uterului pot fi congenitale, adică patologia se transmite genetic.
Uterul redus în mărime nu reprezintă un pericol, precum situația, când foliculii se opresc în dezvoltare și nu se produce ovulația, iar ciclul menstrual nu este regulat. Anume în astfel de cazuri, planificarea sarcinii va fi dificilă.
Și cel mai important aspect al problemei: poate oare fi restabilită creșterea uterului? Da, poate. Și cu cât mai devreme problema va fi depistată cu prescrierea unui tratament adecvat, cu atât mai repede și fără dureri va decurge procesul respectiv, astfel încât șansele pentru conceperea unui copil vor crește. Există o mulțime de metode de tratare, de la cele mai simple – administrarea de polivitamine, până la intervențiile chirurgicale. De asemenea, poate fi aplicat și tratamentul cu proceduri fizioterapeutice, masajul ginecologic, exercițiile speciale.
Diagnosticarea ”uterului infantil” poate fi efectuată cu ajutorul ecografiei. Dacă există careva abateri, se cere vizita imediată la ginecolog, care va selecta procedurile de tratament potrivite. Hipoplazia uterină nu este ceva catastrofal, multe femei diagnosticate cu ”uter infantil” au devenit mame ale unor copii perfect sănătoși. Este posibil, ca sarcina să decurgă sub o monitorizare mai atentă a medicului, adică vizitele vor fi mai frecvente, atâta tot.
Aveți grijă de dvs. și fiți fericite.