Nu încape nicio îndoială, copilul are nevoie de anumite limite și restricții. Însă „nu”-urile permanente pe care odraslele le aud de la noi, părinții, obosiți, nervoși și mereu ocupați, nu fac decât să le formeze complexe și rigiditate, declanșează apariția fricilor, a sentimentului de vinovăție și a deficitului de noi cunoștințe etc. Aceasta înseamnă că restricțiile trebuie să fie corecte! Așadar, ce este interzis să interzicem copilului? Iată o listă pe care trebuie să o cunoască orice părinte!
1. Să mănânce singur
Desigur, este mult mai simplu și mai rapid să hrănim micuțul cu lingurița, economisind timp, dar și detergent pentru spălatul tricourilor și bluzelor. Însă în acest mod privăm copilul de primul pas spre independență – să duci lingurița la gură, fără să verși conținutul acesteia, este un proces de mare răspundere, care necesită destulă perseverență. În plus, atunci când va veni vremea să meargă la grădiniță, nu veți fi nevoiți să urmăriți „dădacă nesuferită” care îl îndoapă pe micuț. Pentru că el va mânca singur! Ca un adevărat mic erou! Nu vă pară rău pentru timpul alocat primilor pași în viața adultă ai micuțului – aceasta vă va ușura procesul de educație în anii următori.
2. Să ajute mamei și tatei
„Nu pune mâna, îl strici!” sau „Nu se poate! Vei vărsa apa/ceaiul!” – strică mama, iar după un timp se plânge prietenelor că odrasla nu vrea să facă nimic. Nu privați copilul de posibilitatea de a vă ajuta. Nu este nicio problemă că după o astfel de curățenie va trebui să spălați bucătăria încă o dată – în schimb ați avut parte de ajutor! Achiziționați pentru copil un set minuscul de curățenie și lăsați-l să facă treburi de adulți. Vrea să ducă vasele în chiuvetă – dați-i-le pe cele de care nu vă pare rău. Vrea să vă ajute la căratul genților – dați-i sacoșa cu pâine. Nu refuzați copilul – toate obiceiurile bune trebuie educate din fragedă copilărie.
3. Să picteze
Nu privați copilul de posibilitatea de autoexprimare. Vopselele dezvoltă capacitățile artistice, motricitatea, fantezia, îndepărtează stresul, calmează sistemul nervos, cresc încrederea în sine, autoaprecierea etc. Cumpărați micuțului acuarele netoxice, îmbrăcați-l cu un tricou vechi (sau un șorț), așterneți pe masă sau pe jos o mușama mare și lăsați-l să se exprime cât vrea! Vrea să deseneze pe pereți? Lipiți peste tapete câteva foi mari de vatman și lăsați-l să deseneze. Îi puteți oferi chiar un perete întreg, să aibă suficient loc.
4. Să se dezbrace în casă
Copilașii au tendința să arunce de pe ei hainele în plus, să alerge desculț sau chiar dezbrăcați. Este o dorință destul de normală. Nu vă grăbiți să strigați „Îmbracă-te imediat!” (dacă, desigur, nu aveți podele de beton). La temperatura camerei micuțul poate petrece fără probleme 15-20 de minute desculț (ba chiar este foarte folositor).
5. Să îți exprime emoțiile
Adică să mănânce, să sară, să alerge, să țipe și să se veselească etc. Într-un cuvânt, să fie copil. Da, la policlinică sau atunci când sunteți în vizită la cineva regulile de comportament trebuie respectate, însă acasă permiteți micuțului să fie el însuși. Pentru el este o modalitate de a elimina stresul, de a consuma energia, de a se relaxa. După cum se spune, „lăsați artistul să cânte cum poate”.
6. Să se cațăre și să se joace pe terenurile de joacă
Nu trebuie să țineți copilul de mână și, cu strigăte de genul „nu te cățăra, e periculos”, să îl trageți spre groapa de nisip. Da, este periculos. Dar părinții trebuie să îi explice regulile de securitate, să îi arate cum să se urce/coboare corect, să îl asigure de jos, ca să nu cadă. Este mai bine ca micuțul să învețe să își controleze corpul în prezența dumneavoastră, decât să urce mai târziu, atunci când nu sunteți alături.
7. Să se joace cu apa
Credeți că va face inundație. Că se va uda din cap până în picioare. Poate, în schimb câtă fericire în ochi, câte emoții eliberate! Nu privați micuțul de o astfel de plăcere. Oferiți-i o zonă în care micuțul se poate juca cu apa, stropi etc. Dați-i și diferite vase pentru joacă (crăticele, linguri, pahare de plastic etc.).
8. Să meargă prin băltoace
Băltoacele sunt o adevărată sursă de fericire pentru absolut toți copiii și o parte dintre adulți. Cumpărați micuțului niște cizmulițe de cauciuc, frumos colorate, și lăsați-l să „înoate”. Emoțiile pozitive sunt garanția sănătății psihice.
9. Să atingă obiectele casante
Fiecare copil are o minte curioasă. El pur și simplu trebuie să atingă, să examineze, să guste etc. Nu vă grăbiți să îi luați din mâini cana sau statueta dăruită de rude. Explicați-i că acest obiect este valoros și important pentru dumneavoastră, de aceea trebuie să aibă grijă – nu este pentru joacă, dar poate să îl țină și să îl examineze. Dacă totuși micuțul strică ceva – nu țipați și nu îl speriați. Spuneți: „Să fie cu noroc!” și strângeți împreună cioburile (lăsați-l să țină fărașul cât măturați cioburile).
10. Să aibă păreri proprii
Mama știe mai bine, cu siguranță, ce tricou se potrivește la acești pantaloni, cum trebuie să fie aranjate jucăriile, în ce ordine trebuie mâncate bucatele de pe masa de sărbătoare. Dar și copilul este o personalitate. El are dorințele, gândurile și părerile proprii. Ascultați micuțul. „Așa spun eu!” și „De aceea!” nu sunt argumente pentru copil. Convingeți-l că aveți dreptate sau aveți curajul să îi acceptați părerea.
11. Să se joace cu vasele de bucătărie
Vasele periculoase și scumpe trebuie ascunse, în schimb spatulele, lingurile, cratițele, containerele nu sunt doar vase de bucătărie, ci și materiale de dezvoltare pentru copil – lăsați-l să se joace! Dacă nu vă pare rău de crupe, nu privați copilul nici de plăcerea de a vărsa dintr-o cratiță în alta pastele, fasolea și hrișca.
12. Să doarmă cu lumina aprinsă
Micuții, în special de la vârsta de 3-4 ani, se tem să doarmă în întuneric. Este ceva normal: „ruperea” psihologică de mamă este însoțită, deseori, de coșmaruri nocturne. Nu insistați ca micuțul să doarmă pe întuneric și într-o cameră separată. Dacă se teme de întuneric, instalați o veioză.
13. Să nu mănânce tot din farfurie
Nu torturați copilul cu terciuri și supe pe care el nu vrea să le mănânce. Prânzul trebuie să fie o plăcere, nu o tortură. Doar în acest caz el va avea efecte benefice. Puteți crește pofta de mâncare a micuțului renunțând la gustările dintre mese și respectând cu strictețe regimul de alimentare.
14. Să își folosească imaginația
Dumneavoastră vă cunoașteți cel mai bine copilul. Învățați să deosebiți „invențiile artistice” (fanteziile) de minciuna intenționată. Fantezia este o joacă și universul personal al copilului, pe când minciuna este un fenomen nepermis și un semn al neîncrederii copilului.