Calendarul advent (de la lat. adventus – sosire) se utilizează pentru calcularea timpului rămas până la sosirea Anului Nou sau a Crăciunului. Calendarul de Crăciun tradițional reprezintă o felicitare sau o casă din carton, cu ferestre care se deschid, în fiecare celulă aflându-se câte o bomboană, un mic cadou sau o scrisorică cu dorințe. Calendarul e alcătuit din 24 de zile, începând cu prima duminică din cele patru rămase până la Crăciun (sau de la 1 decembrie) și se termină în Ajunul Crăciunului (24 decembrie).
- În zilele noastre există calendare advent în comerț. Dar mamele mai grijulii de cele mai multe ori le confecționează singure, depunând suflet în fiecare săculeț sau cutiuță. În funcție de posibilitățile părinților, celule ale calendarelor pot fi:
- Cutiuțele de chibrituri – fiecare cutiuță se încleiază sau se unește într-un bloc cu mai multe etaje.
- Păhărelele de unică folosință sau păhăruțele de iaurt.
- Capsulele de la ciocolatele Kinder.
- Pachețelele de sărbătoare din hârtie sau pliculețele ornate frumos.
- Buzunărașele cusute pe un anumit suport (drept bază poate servi brăduțul, Moș Crăciun și Omul de Zăpadă etc.).
- Ciorăpei sau mănușele, agățate cu dantelă.
După ce ați confecționat celulele, acestea trebuie numerotate. E logic să fie plasate în ordine descrescătoare (de la 31 la 1). Astfel, copilul va vedea câte zile rămân până la Revelion.
Idei pentru confecționarea calendarului advent
În celulele calendarului puteți include dorințele copilului, mici surprize sau sarcini.
Exemple de dorințe:
- Zâmbește azi mai des.
- Sărută-i pe mama și tata, spune-le ceva plăcut.
- Mergi în vizită la bunica și bunicul.
- Ajută la împodobirea bradului.
- Jucă-te împreună cu familia.
- Fă un om de zăpadă.
- Joacă-te lângă brad.
Surprize
Surprizele reprezintă niște cadouri micuțe, ieftine, pe care copilul le va primi cu plăcere. Iată câteva idei pentru eventuale surprize: oul kinder, agrafă, mașină, un balon, abțibilduri, o jucărie cu motor, cretă colorată, periuțe de dinți etc.
Sarcini
Alegând sarcinile, puteți decupa materiale formative sau să tipăriți din Internet.
Exemple de sarcini:
- Scrie sau desenează o scrisoare lui Moș Crăciun.
- Unește punctele pentru a forma un desen. Ce imagine ai obținut? (Brăduț, om de zăpadă etc.).
- Numără și scrie câți oameni de zăpadă, fulgi, Crăciunițe, sănii, brazi, steluțe etc. sunt în imagine
- Ghicește ghicitorile (câteva zicători pe tema iernii).
- Învață o poezie despre iarnă sau Crăciun.
- Confecționează un fulg (puteți să-i atașați o schemă sau din timp să-i marcați liniile de tăiere).
- Ce este verde ca bradul? Desenează sau numește aceste obiecte.
- Răspunde la întrebări. Întrebările pot fi de tipul: „Cum o cheamă pe nepoțica lui Moș Crăciun?”, „Pe ce merge Moș Crăciun?” etc. Dacă copilul poate scrie, aceste întrebări pot fi aranjate în formă de crossword.
- Enumeră obiecte care încep cu litera L, care pot să încapă în sacul lui Moș Crăciun.
- Dintre obiectele prezentate, colorează-le pe acelea care sunt „de iarnă”. (copilul colorează sania, omul de zăpadă, geaca, iar, de exemplu, floarea și chipiul, rămân necolorate.)
E deja decembrie? Nu disperați. Niciodată nu este târziu să începeți. Doar nu e obligatoriu să creați tot calendarul deodată. Cu atât mai mult că micuțul poate să-și piardă interesul față de calendar, de aceea faceți doar 7-10 celule.
Dacă vreți să-i dăruiți copilului o jucărie care nu încape în celulă, puteți plasa acolo doar harta sau să desenați obiectul unde-l poate găsi. De exemplu, desenați dulapul de cărți și marcați a treia poliță. Ceea ce înseamnă că acolo, printre cărți, copilul va putea găsi surpriza. Sau desenați o matrioșkă, în care va fi ascunsă surpriza.
Străduiți-vă să-i oferiți copilului sarcini interesante, care îl vor bucura. Calendarul advent îl poate bucura nu doar înainte de Revelion, dar și în ajunul altei sărbători marcante – ziua de naștere, plecarea la mare, venirea bunicii etc.