Psihologii îndeamnă părinții să fie atenți la jucăriile preferate ale copilului lor. Se pare că poți afla multe despre caracterul copilului analizând jucăria cu care se joacă cel mai mult.
Toate jucăriile pot fi clasificate în două tipuri. Primul tip – îndeamnă spre joc. Acestea includ seturile de construcție, cubulețe, căile ferate, mașinuțele și seturile tematice. Dacă micuțul dumneavoastră preferă astfel de jocuri, înseamnă că are trăsături de lider și în viitor va deține funcții de conducere. Aceasta supoziție este adevărată dacă micuțul nu se joacă cu jucăriile din a doua categorie.
Al doilea tip – jucăriile care formează sfera emoțională a micuțului: iepurași și ursuleți, cățeluși, păpuși etc. Anume acestea pot oferi părinților informație despre cum se formează caracterul copiilor lor, ce preferă și de ce le este frică. Animăluțele dezvăluie anumite trăsături de caracter.
Deoarece, văzând un anumit erou, știi unele trăsături de caracter și comportament ale acestuia, de exemplu, vulpea – șireată, iepurașul – fricos și bun, ursul – mare și corect. Copiii se asociază cu anumite jucării, de acea veți putea înțelege anumite trăsături după jucăriile alese.
Trăsăturile de caracter și jucăria sa
Iepurașul este dinamic și foarte prietenos, bun și drăgălaș, dar fricos. Dacă copilul alege iepurașul dintre alte jucării, putem presupune că este cuminte și ascultător, dar deocamdată nu se poate apăra
Dacă se asociază cu un cal, copilul are tendința să fie puternic, sănătos, muncitor și răbdător. Ceea ce este foarte bine, dar gândiți-vă: calul nu ia niciodată decizii de sine stătător, viața lui depinde de stăpân. Și dacă nu vreți ca micuțul să crească având tendința să se jertfească și să se supună, trebuie să interveniți cât mai devreme.
Ursul – foarte puternic, dar, de regulă, nepriceput și blând. E foarte greu să-l înfurii și să-l scoți din sărite, dar dacă ați reușit – veți avea neplăceri. Jucăria îl va învăța să fie puternic și darnic, tolerant față de cei mai slabi. Dar e important să-l învățați să-și stăpânească emoțiile și simțurile, precum și să evalueze corect intențiile celor care-l înconjoară.
Pisicul – animăluțul domestic căruia îi place comoditatea și confortul. Este gingaș, grațios și tandru. Dintre trăsăturile negative ale pisicuților menționăm lipsa dorinței de a înțelege trăirile altor persoane, tendința de a fi capricios și un anumit grad de interiorizare.
Cățelușul plin de viață și vesel este fidel prietenului și stăpânului. Este deștept și se poate orienta în diferite situații, dar uneori câinii pot fi exagerat de constant, în afară de aceasta tot timpul se bazează pe stăpân și este predispusă spre a lăsa pe seama lui majoritatea deciziilor.
Castelurile sunt preferate de majoritatea fetițelor – păpușa Barbie. Are multe cerințe față de comportament și înfățișare, îi place să se îngrijească. Dacă micuța preferă aceste jucării trebuie să analizați dacă nu-i poate forma copilului complexul inferiorității. Pentru că, oricât te-ai strădui, nu poți deveni ca Barbie – este imposibil fizic. Apoi e posibilă neînțelegerea cu sexul opus: crescând, fetița se poate gândi că nu merită un prinț, pentru că nu este suficient de frumoasă. Deși păpușile Barbie sunt frumoase, micuța nu trebuie să se joace doar cu ele.
Corijarea caracterului micuțului
Una dintre cele mai dificile situații psihologice este cea în care copilul nu vrea să se joace cu jucăriile „vii”, precum iepurași, urși, păpuși etc. Aceasta denotă că micuțul are anumite probleme de comunicare, că micuțul deocamdată nu poate să găsească limbă comună cu cei din jur.
În aceste cazuri părinții trebuie să acorde atenție competențelor de comunicare ale copilului, să-i permită să comunice mai des cu alți copii, analizând situația. E important să înțelegeți ce anume îl împiedică pe copil să comunice cu semenii și să-l învățați cum să se comporte.
Alegând jucăria, copilul își atribuie calitățile acesteia, se asociază cu aceasta. Dacă observați unele trăsături nedorite la copil, nu vă grăbiți să-i ascundeți jucăria și să-i propuneți să-i cumpărați una nouă. Lăsați-l să decidă singur, dar neapărat încercați să-l schimbați.