Pentru dumneavoastră
1. Alintați-vă puțin. Faceți o programare la salon și alegeți o tunsoare îngrijită și modernă, aveți grijă de mâini și de picioare. În primele luni de viață ale micuțului este posibil să nu aveți timp nici de spălat pe cap, ca să nu mai vorbim despre coafură! Așa că o tunsoare de calitate va fi foarte utilă. Acum nu este timpul să economisiți în ceea ce vă privește.
2. Căutați ajutor. Dacă cineva vă propune să vă ajute acum sau în viitorul apropiat, acceptați fără a vă mai gândi! Rugați bunicile sau prietenele să vă ajute primele luni cu pregătitul meselor, cumpăratul produselor sau curățenia în apartament. Întrebați dacă aveți pe cine conta în cazul în care veți avea nevoie să ieșiți din casă pentru câteva ore și să lăsați copilul în grija cuiva.
3. Desfășurați niște cercetări și pregătiri proprii. Doar nu veți accepta să participați la maraton dacă nu v-ați pregătit corespunzător? Același lucru este valabil și cu referire la naștere. Mergeți la câteva cursuri de pregătire către naștere și alegeți pe cel care vă place mai mult. La sfârșitul cursurilor veți ști exact la ce să vă așteptați și cum să vă pregătiți, dar și vă veți face noi prietene.
4. Mergeți la câteva librării sau biblioteci. Atunci când micuțul se va naștere, va trebui să aveți mereu la îndemână câteva ghiduri serioase despre alăptatul la sân și îngrijirea copilului.
5. Cercetați împrejurările. Pentru ca mai târziu să nu vă simțiți absolut izolată, vizitați parcurile și scuarurile din apropiere, terenurile de joacă pentru copii și locurile în care se adună părinții cu micuți în cărucioare. Este posibil să vă împrieteniți cu cineva de pe acum, iar apoi să fiți întâlnită cu bucurie împreună cu nou-născutul.
Pentru viitorul copil
1. Începeți să țineți un jurnal. Notați acolo gândurile, sentimentele, dorințele dumneavoastră. Atunci când micuțul se va naște, veți adăuga informații prețioase despre naștere, despre greutatea și înălțimea odorașului.
2. Comunicați cu burtica. Relațiile de acum sunt fundația pentru dragostea și buna înțelegere de mai târziu. Vorbiți cu micuțul, explicați-i ce se întâmplă în viața dumneavoastră, cântați-i cântece de leagăn.
3. Amenajați camera copilului. Primul timp copilului îi va fi absolut indiferent ce animăluțe sunt reprezentate pe tapet. Dar copiii cresc foarte repede, iar bani, timp și forțe pentru reamenajări și redecorări este posibil să nu vă ajungă întotdeauna.
4. Discutați cu soțul și rudele principiile de educație și așteptările. Este mai bine să căutăm compromisuri, decât să ne certăm mai târziu de partea cui este adevărul. Atunci când va veni timpul să lăsați micuțul o oră cu bunica, veți fi sigură că ea nu va da sugarului suc din comerț și nu va aștepta, „în scopuri didactice”, până copilul se „satură de țipat” pentru a-l lua în brațe.
5. Vorbiți din timp cu rudele și prietenii despre cadouri. Douăzeci de zornăitoare, o jucărie de pluș cât jumătate de cameră (care adună tot praful) sau body-uri prea mici – iată exemple de cadouri care vor indispune și pe cei care le oferă, și pe cei care le primesc. În schimb o cutie de pamperși nu este niciodată în plus.
Pentru casă și cămin
1. Faceți reparație, măcar cosmetică, pentru ca în apartament să fie mai curat și mai confortabil.
2. Faceți curățenie generală. Aruncați toate lucrurile inutile, ștergeți praful din locurile greu accesibile, faceți apartamentul mai luminos și mai spațios.
3. Organizați spațiul casei ținând cont de noul membru al familiei. Cumpărați câteva cutii comode, puneți acolo toate lucrurile pe care micuțul nu trebuie să le vadă, să le ia sau să le strice și ascundeți-le mai departe. Obiectele fragile trebuie puse pe rafturile de sus.
4. Faceți rezerve de astfel de lucruri ca: hârtie igienică, produse de curățat, scutece de unică folosință. Cumpărăturile le puteți face la hipermarketuri sau în piețe, unde prețurile sunt mai mici, iar deseori se desfășoară diverse promoții.
5. Faceți rezerve de mâncare. Vreți să pregătiți ceva gustos? Faceți de ouă ori mai mult și congelați jumătate. Cumpărați cantități suficiente de ceai, cafea, gustări simple și dulciuri pentru vizitatorii care vor veni în curând cu felicitări și cadouri.
Pentru relația dumneavoastră
1. Mergeți la filme și la teatru. Folosiți aceste ultime luni de libertate de mișcare. În curând nu veți mai avea timp de mers la teatru, iar o astfel de ieșire în oraș este, pentru majoritatea familiilor, un eveniment deosebit, chiar romantic.
2. Faceți dragoste. Nu vă gândiți că odată cu nașterea copilului viața sexuală se va înrăutăți – studiile arată că uneori femeile încep să aibă orgasm doar după naștere. Însă nopțile nedormite și unele probleme de după naștere nu prea predispun spre sex. Așa că încercați să primiți cât mai multă plăcere înainte de pauza care vă așteaptă.
3. Organizați-vă ultima vacanță în doi. Totul depinde de starea dumneavoastră de sănătate și de bani. Câteva săptămâni pe malul mării sunt excelente. Dar chiar și un week-end petrecut la vilă vă poate oferi un răgaz pentru odihnă, comunicare în doi, planuri de viitor.
4. Visați! Povestiți unul altuia despre sentimentele și gândurile pe care le aveți, despre emoțiile de peste zi, imaginați-vă cum va fi viața de mai departe împreună cu micuțul, desenați tablouri fericite de viitor – în așa fel veți crea un program bun, care va funcționa cu siguranță!
5. Dormiți cât mai mult. Alintați-vă, lenevind în pat sâmbătă dimineața. Desigur, asta nu va compensa lipsa de somn de mai târziu, în schimb veți păstra amintiri frumoase și veți ști că mai devreme sau mai târziu veți putea avea parte de așa ceva.
Pentru finanțe
1. Analizați situația dumneavoastră financiară, pentru că în curând veți fi nevoiți să vă descurcați cu un singur salariu.
2. Gândiți-vă la cheltuielile la care puteți renunța. Nu este chiar atât de scump să crești un copil. Unele lucruri pentru micuț le puteți lua de la rude și prieteni, altele – le puteți cumpăra din târguri sau de pe internet la prețuri simbolice.
3. Faceți rezerve. Este plăcut să aveți, pentru zile negre, o sumă suficientă pentru ca familia să reziste câteva luni.
4. Înainte de a cheltui o sumă mare de bani, adunați cât mai multe informații. Oare are rost să dați o grămadă de bani pentru a naște la o clinică privată? Marea majoritate a banilor sunt pentru un salon confortabil, în schimb ați putea căuta un medic bun, ați putea merge la el la control și ruga să vă asiste nașterea, iar apoi ați putea face niște cadouri asistentelor și vă veți simți la fel de bine.
5. Interesați-vă despre toate plățile care vi se cuvin!