7 alimente pe care nu credeai ca le poți congela

7 alimente pe care nu credeai ca le poți congela

-
//
10.06.2016

Nu vă grăbiți să aruncați alimentele al căror termen de valabilitate aproape a expirat. Chiar dacă nu credeți că le veți consuma în timpul apropiat. Primul pas ar fi să vă asigurați că nu aveți alimente care pot fi „salvate” cu ajutorul congelatorului.

7 alimente pe care nu credeai ca le poți congela

Cașcavalul

Cel mai bine ar fi să congelați o bucată mare, pentru ca să nu se fărâmițeze prea tare după decongelare. Aceasta metodă poate fi folosită și în cazul feliilor, pe care le puteți aranja pe o farfurie sau pe o tavă, ca să îți păstreze forma. Cel mai bine se păstrează brânzeturile tari: cașcavalul, brânza edam, gouda.

Ouăle

Chiar și ouăle pot fi congelate. E drept că nu le puteți pune cu coajă în congelator. Acestea trebuie sparte și bătute până obțineți o masă omogenă, care poate fi păstrată în containere de bucătărie. Cea mai bună metodă ar fi să congelați numărul de ouă pe care le consumați de obicei la o masă.

Decongelarea ouălor este un proces mai sofisticat – trebuie să aveți grijă că albușul să nu se întărească. Cele mai eficiente metode sunt decongelarea cu ajutorul cuptorului cu microunde la regimul special sau natural, la temperatura camerei.

7 alimente pe care nu credeai ca le poți congela

Pulpa

Pulpa rămasă după pregătirea sucurilor de fructe și legume poate fi folosită pentru pregătirea supelor-cremă, terciurilor, salatelor sau copturilor, dar nu avem întotdeauna timp să le facem imediat. Nu este nicio o problemă. Pulpa poate fi congelată și păstrată oricât aveți nevoie.

Laptele

Neașteptat, dar sigur – laptele poate fi congelat. Cel mai bine este să o faceți în recipiente de plastic. Dar aveți grijă ca sticlele să nu fie umplute până la refuz, de altfel vor crăpa, pentru că lichidul își mărește volumul la înghețare. În schimb chefirul nu trebuie congelat – după decongelare acesta își schimbă foarte mult gustul.

7 alimente pe care nu credeai ca le poți congela

Pâinea       

Pâinea rezistă foarte bine la congelare. Cele mai potrivite în acest scop sunt franzelele mai consistente. Cele moi nu suportă temperaturile mici la fel de bine. Nici pandișpanul.

Franzelele pot fi congelate întregi sau tăiate felii. În ultimul caz acestea vor ocupa mai puțin loc. Puneți pâinea în sacoșe de plastic, iar decongelarea o puteți realiza cu ajutorul cuptorului cu microunde.

Apropo, pentru ca pâinea să rămână proaspătă pentru mai mult timp, puneți-o în frigider imediat după ce ați cumpărat-o. Aceasta se păstrează la rece și până la două săptămâni.

Pasta de roșii

Ați cumpărat-o pentru borș dar nu ați folosit-o pe toată? Nu e problemă. Pasta de roșii se păstrează foarte bine la congelator. Dar nu o puneți acolo în recipiente de plastic sau metal, ci în containere de plastic.

7 alimente pe care nu credeai ca le poți congela

Porumbul fiert

Deși până în august, atunci când porumbul va deveni una dintre principalele plăceri ale adulților și copiilor, mai este puțin, rețineți acest sfat simplu. Dacă ați fiert prea mult porumb, puneți-l în pungi de plastic (mai bine în câteva) și lăsați-l la congelator până vi se face iarăși poftă. 

Sursa