Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

-
//
26.04.2016

Deși conține doar patru ingrediente, blatul pentru acest desert este foarte aerian, moale și poros. Până aici nimic neobișnuit, însă învelișul moale și suculent din ciocolată cu fulgi de cocos transformă această prăjitură într-un desert absolut delicios.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

MOD DE PREPARARE

1. Spargem toate cele 8 ouă într-un bol termorezistent și adăugăm zahărul.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

2. Punem vasul pe baia de apă. Pentru aceasta turnăm într-o cratiță apă clocotindă și o punem la foc mediu. Deasupra așezăm bolul cu ouăle. Fundul bolului nu trebuie să atingă apa. Batem ouăle cu telul de mână.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

3. Când compoziţia se încălzește la 40 de grade (este călduță), o luăm de pe foc și batem cu mixerul la viteză maximă.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

4. Batem până compoziţia își mărește volumul de trei ori și se transformă în spumă. Aceasta trebuie să fie foarte stabilă și consistentă (puțin mai moale decât spuma merengue). Acest proces durează aproximativ 10-12 minute.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

5. Cernem făina (250 g) printr-o sită deasă, împărțind-o în trei părți. Cernerea făinii este importantă pentru că nu vrem să distrugem bulele de aer din spuma de ouă. Integrăm o treime din făină cernând-o prin sită. La dorință, puteți înlocui 50 g de făină cu aceeași cantitate de cacao.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

6. După ce am adăugat prima porție de făină, amestecăm atent masa cu o spatulă. Făina trebuie să se integreze bine în masa de ouă.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

7. Repetăm procedura. Între a doua și a treia porție de făină turnăm untul topit (30 g). Amestecăm bine cu spatula și adăugăm făina.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

8. Turnăm aluatul gata într-o formă dreptunghiulară în așa fel încât grosimea blatului să fie de aproximativ 5 cm (plus încă 1 cm până la marginea formei). Ideală ar fi o formă de 20 x 20 cm sau câteva forme de chec. Cel mai bine este să tapetați forma cu hârtie de copt.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

9. Coacem în cuptorul încălzit la 190 grade până este gata, aproximativ 20-25 de minute. Verificăm dacă e gata cu ajutorul unui bețișor și după culoarea aurie. Scoatem pandișpanul din formă și lăsăm să se răcească complet pe grilul cuptorului.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

10. Pregătim decorul. Încălzim frișca până începe să fiarbă și o turnăm în bolul cu ciocolată neagră (puteți folosi și ciocolată cu lapte), care trebuie ruptă în bucățele mici.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

11. După ce ciocolata se topește, amestecăm cu o spatulă până la omogenizare. Compoziția trebuie să fie suficient de lichidă, pentru a înmuia blatul. O puteți încălzi ocazional în cuptorul cu microunde, câte 15 secunde.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

12. Tăiem blatul în cubulețe (5 x 5 cm). Le scufundăm complet în compoziția de ciocolată. O putem face cu mâinile sau cu două furculițe. Apoi le tăvălim prin fulgii de cocos.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

Punem cubulețele gata pe un fund, pentru ca ciocolata să se răcească. Într-un container ermetic, desertul poate fi păstrat până la 3-4 zile.

Desertul tipic australian – prăjitura Lamington

Sursa