Foarte curând creştinii ortodocşi vor sărbători Paştele. Un element indispensabil al acestei sărbători luminate sunt ouăle roşii. Desigur, le puteţi vopsi cu coajă de ceapă sau le puteţi decora cu abţibilduri. Aţi putea, însă, să vă puneţi imaginaţia la contribuţie şi să vă surprindeți oaspeţii cu ceva neobişnuit. Vă propunem 10 metode simple şi originale de decorare a ouălor de Paşte.
1. Ouă în stilul color blocking
Aveţi nevoie de:
- ouă fierte;
- coloranţi alimentari;
- dispozitiv de uscare a ouălor după vopsit;
- cleşte de bucătărie.
Dizolvaţi coloranţii alimentari în conformitate cu instrucţiunile. Cu ajutorul cleştelui, cufundaţi oul, pentru o anumită perioadă de timp (în funcţie de intensitatea dorită a culorii), în colorant, apoi lăsaţi-l la uscat pentru 1-2 minute. Repetaţi cu altă culoare, cufundând cealaltă parte a oului, creând combinaţii originale de diverse culori şi nuanţe.
2. Ouă „Acuarelă”
Aveţi nevoie de:
- ouă fierte;
- coloranţi alimentari;
- linguri.
Dizolvaţi coloranţii alimentari în conformitate cu instrucţiunile. Luaţi ouăle cu buricele degetelor (sau cu cleştele menţionat în pct. 1) şi turnaţi peste ele vopseaua cu ajutorul unei linguriţe. Lăsaţi să se usuce complet şi turnaţi vopsea de altă culoare, până obţine efectul dorit. Începeţi cu nuanţe mai deschise şi terminaţi cu nuanţa cea mai închisă.
3. Ouă marmorate
Aveţi nevoie de:
- ouă fierte;
- coloranţi alimentari;
- ulei.
Dizolvaţi coloranţii alimentari în conformitate cu instrucţiunile. Într-unul dintre coloranţi adăugaţi 2-3 linguri de ulei. Vopsiţi oul în tonul de bază, uscaţi. Amestecaţi uleiul în colorant, puneţi oul şi rostogoliţi-l pe toate părţile, pentru a obţine efectul de marmură.
4. Ouă de mătase
Aveţi nevoie de:
- ouă crude;
- bucăţi de stofă de mătase naturală (puteţi folosi cravate bărbăteşti vechi);
- bucăţi de stofă albă (cearşafuri vechi);
- elastice sau bucăţele de sârmă;
- oţet.
Tăiaţi stofa de mătase şi cea albă în bucăţi în care să încapă un ou. Udaţi cârpele de mătase şi înveliţi ouăle. Apoi înveliţi ouăle în stofă albă, care să împiedice deplasarea mătăsii. Fixaţi stofele cu ajutorul unor elastice. Puneţi ouăle într-o cratiţă cu apă şi adăugaţi ¼ de pahar de oţet. Puneţi la foc. Fierbeţi ouăle la foc mic timp de 30-40 de minute. Scoateţi ouăle, lăsaţi-le să se răcească, desfaceţi-le şi uscaţi-le.
5. Ouă cu buline
Aveţi nevoie de:
- ouă fierte;
- coloranţi alimentari;
- acuarele;
- creion cu radieră la capăt.
Dizolvaţi coloranţii alimentari în conformitate cu instrucţiunile. Vopsiţi ouăle în culorile dorite. Uscaţi. Apoi desenaţi bulinele cu ajutorul acuarelelor şi creionului cu radieră la capăt.
6. Ouă spălăcite
Aveţi nevoie de:
- ouă fierte;
- coloranţi alimentari;
- vată;
- pensulă sau pipetă.
Dizolvaţi coloranţii alimentari în conformitate cu instrucţiunile. Apoi luaţi o bucată de vată de mărime suficientă pentru a înveli complet un ou. Desfaceţi vata şi aplicaţi coloranţii cu ajutorul pensulei sau al pipetei, formând un desen de pete relativ haotic. Puneţi oul pe vată, înveliţi cu atenţie şi lăsaţi pentru câteva minute. Desfaceţi oul şi uscaţi-l.
7. Ouă cu fluturaţi
Aveţi nevoie de:
- ouă fierte;
- coloranţi alimentari;
- abţibilduri micuţe (cercuri, fluturaşi sau inimioare).
Lipiţi abţibildurile de ou, apoi vopsiţi-le cu coloranţi şi uscaţi-le. Îndepărtaţi abţibildurile.
8. Ouă încâlcite
Aveţi nevoie de:
- ouă crude;
- mosoare cu aţă de bumbac (preferabil, mai groase).
Luaţi aţă de 2-3 culori şi înfăşuraţi strâns ouăle. Fierbeţi ouăle timp de 20 de minute. Fără a vărsa apa, răciţi. Apoi tăiaţi atent firele cu ajutorul foarfecelui.
9. Ouă pestriţe
Aveţi nevoie de:
- ouă crude;
- coajă de ceapă;
- tifon;
- coloranţi alimentari.
Tăiaţi foarte mărunt coaja de ceapă sau mărunţi-o cu blenderul. Umeziţi oul şi tăvăliţi-l prin coaja de ceapă. Puneţi pe o bucată de tifon şi legaţi strâns. Fierbeţi ouăle în decurs de 20 de minute. Puneţi-le în pahare în care aţi dizolvat coloranţi. Lăsaţi pentru 5-10 minte. Desfaceţi ouăle fierte şi clătiţi în apă rece.
10. Ouă cu aplicaţii
Aveţi nevoie de:
- ouă fierte;
- hârtie colorată;
- perforator;
- clei PVA.
Confecţionaţi „confetti” cu ajutorul perforatorului. Lipiţi-le pe ou. Dacă folosiţi un perforator decorativ, rezultatul va fi şi mai original.
11. Ouă de zahăr
Aveţi nevoie de:
- zahăr pudră;
- apă;
- seringă de patiserie.
Amestecaţi zahărul pudră cu o cantitate mică de apă până la formarea unei compoziţii dense şi omogene. Decoraţi cu ajutorul unei seringi de patiserie ouăle fierte în coajă de ceapă sau vopsite cu coloranţi. Uscaţi-le în dispozitivul special.