mamaplus

Imunitatea în timpul sarcinii și după naștere. Ce este recomandat gravidei

-
//
15.10.2020

Imunitatea reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare ale unui organism împotriva elementelor străine, în particular împotriva agenților infecțioși (virusuri, bacterii sau paraziți). Un sistem imunitar scăzut înseamnă un organism extrem de vulnerabil, iar de la afecțiuni minore până la probleme grave de sănătate nu este decât un pas.

Infecțiile repetate, virale și bacteriene, faringitele, pneumoniile sau infecțiile de la nivelul pielii sau cele genitale reprezintă simptome clare ale unei imunități scăzute, recomandată fiind vizita la medicul specialist (infecționist), dar și realizarea unei imunograme, un test care depistează cantitatea de imunoglobuline (anticorpi) din sânge.

Atenție: imunitatea scăzută poate fi cauzată și de boli precum deficiența nutrițională, HIV, cancerul, tuberculoza, diabetul sau aciditatea gastrică.

Imunitatea (înnăscută și dobândită) este afectată de un număr mare de factori (stresul, insomnia, calitatea alimentelor, anumite medicamente, sedentarismul) și variază de-a lungul vieții (gravidele, proaspetele mămici, copiii și bătrânii fiind printre cele mai vulnerabile categorii).

În timpul sarcinii, imunitatea organismului este mai scăzută deoarece trebuie să fie mai puțin „agresiv” pentru a nu respinge noul organism găzduit. Tot din același motiv, răcelile sau gripa în timpul sarcinii durează în general de trei ori mai mult decât în mod obișnuit.

Atenție: o eventuală gripă contactată în timpul sarcinii determină mult mai frecvent complicații grave, cum ar fi pneumonia. Numeroase cazuri de sarcină cu pneumonie virală se soldează cu avort spontan, naștere prematură, moarte fetală in utero sau cu deces neonatal precoce, de aceea, mai ales în timpul sarcinii, este mai bine să previi decât să tratezi.

Ce este recomandat gravidei?

O dietă echilibrată, bazată în special pe fructe și legume proaspete, iar în sezonul rece, vitamine, luate însă numai cu acordul medicului specialist. La fel de importante sunt odihna suficientă, evitarea pe cât posibil a stresului, exercițiile fizice regulate (adecvate pentru perioada sarcinii), respectarea măsurilor de igienă (în special spălarea frecventă a mâinilor), evitarea locurilor aglomerate, a persoanelor ce prezintă simptome ale bolii, a fumului de țigară și vaccinarea împotriva virusurilor (în special a celui gripal, iarna).

După naștere, timp de șase-opt săptămâni, mămica se află în perioada de lăuzie, o etapă fiziologică de refacere a întregului organism la parametrii inițiali dinainte de sarcină. Acum, ea este mai vulnerabilă în fața agenților infecțioși, de aceea cea mai sigură măsură este moderarea sau chiar interzicerea vizitelor numeroase, la spital și în primele zile acasă cu bebelușul.

Odihna, alături de alimentația rațională și echilibrată (cu alimente proaspete și ușor digerabile, bogate în vitamine și gustos preparate) o vor ajuta să se recupereze rapid și să producă un lucru esențial în această perioadă: laptele matern. De ajutor sunt și ceaiurile cu efect galactogen, de stimulare a lactației precum cel de flori de soc sau de fenicul.