mamaplus

Complicații în sarcină care pot pune în pericol viața mamei și a fătului

-
//
18.02.2021

Deși sarcina, în sine, nu este o boală, ci un proces natural și firesc pentru care organismul femeii este perfect adaptat, unele gravide se confruntă cu anumite complicații.

Pentru a minimaliza negative ale acestora, atât asupra sănătății materne, cât și a copilului din burtică, este foarte important ca femeile însărcinate să cunoască care sunt posibilele complicații și simptomele acestora și să se adreseze la medic cât mai repede.

Trombofilia
În timpul sarcinii, procesul de formare a cheagurilor este mai intens, cu scopul de a limita cantitatea de sânge pierdut în timpul travaliului și nașterii. În cazul în care o femeie suferă de trombofilie, procesul de coagulare este foarte intens și există probabilitatea de apariție a cheagurilor în vasele de sânge care irigă placenta.

Acest lucru reduce fluxul de sânge care ajunge la făt și de aici pot să apară complicații care să-i afecteze evoluția. Cele mai frecvente sunt: avortul spontan, preeclampsia severă, desprinderea de placentă. Trombofilia poate fi identificată prin analize de laborator și se poate trata, astfel că efectele negative pot fi evitate.

Preeclampsia
Preeclampsia este o afecțiune în care tensiunea arterială maternă crește foarte mult și în urină se elimină niveluri ridicate de proteine. Considerată o situație critică, aceasta poate apărea începând de la a doua sarcină, cel mai des după cea de-a 20-a săptămână de gestație, dar forme de preeclampsie pot să apară și mai devreme sau chiar postpartum. 
În situațiile grave, simptomele includ: dureri de cap severe, pierderea temporară a vederii, dureri abdominale, greaţă, vărsături, ameţeală, creșterea bruscă în greutate, umflarea feței și a mâinilor. În astfel de cazuri se aplică terapia cu antihipertensive, concomitent cu stimularea maturizării plămânilor copilului, pentru ca acesta să facă față soluției extreme, respectiv operația de cezariană de urgență.

Lichid amniotic scăzut sau în exces
Lichidul amniotic are mai multe roluri (menține fătul în siguranță, menținerea temperaturii constante în uter, favorizarea dezvoltării musculaturii fetale și a sistemului digestiv). Prea puțin lichid amniotic (oligohidramnios) poate afecta dezvoltarea fătului, mai ales a mușchilor, plămânilor și a sistemul digestiv, iar prea mult lichid amniotic (polihidramnios) induce travaliu prematur, ruperea membranelor și hemoragie postpartum. La fiecare investigație ecografică, una din caracteristicile esențiale ale sarcinii care este urmărită de medic este și cantitatea de lichid amniotic. În funcție de situație, se poate injecta o soluție salină în sacul amniotic sau se poate drena excesului de lichide.

Placenta previa
Chiar dacă în cursul primului trimestru al sarcinii multe femei au placenta poziționată în partea de jos a uterului, pe măsură ce uterul se dezvoltă, placenta urcă. Există însă și cazuri când placenta rămâne în partea inferioară, în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, acoperind parțial sau complet colul uterin, ceea ce poate produce sângerări abundente și poate pune viața mamei și a fătului în pericol. Din fericire, majoritatea cazurilor de placenta previa sunt identificate și pot fi monitorizate și tratate.

Diabetul gestațional
Diabetul gestațional este cauzat de rezistența la insulină (corpul nu răspunde la insulină). De regulă, femeile care au diabet gestațional dau naștere unor bebeluși cu greutate mai mare decât cea normală și copilul poate avea probleme serioase, precum: icter neonatal, sindrom de detresă respiratorie, niveluri anormal de mici de minerale în sânge și hipoglicemie. Diabetul de sarcină poate fi rapid identificat prin analize de sânge și poate fi ameliorat printr-o terapie și nutriție adecvate. 

Ruptura de placentă
Ruptura de placentă apare atunci când placenta se separă complet sau parțial de uter înainte de naștere. Aceasta duce la o carență severă de nutrienți și oxigen pentru făt. Simptomele includ sângerări vaginale, contracții uterine și dureri abdominale. Complicația apare cel mai frecvent în cel de-al treilea trimestru de sarcină. 

Aceste complicații, dar și ale probleme, mai puțin grave, care pot apărea pe parcursul sarcinii, pot fi prevenite cu analize efectuate înainte de sarcină și pe parcursul acesteia. Monitorizarea corectă a sarcinii poate identifica la timp aceste probleme, astfel ca sarcina să evolueze în condiții sigure atât pentru mamă, cât și pentru făt. 

Citește și: Rutina zilnică a unei mame cu 7 copii. Marina Cârnaț „Ei mă ajută mereu să am dispoziție bună...”