Știai că circa 30% dintre viitoarele mămici sunt nevoite să lupte cu infecțiile urinare?

Specialiștii ne spun că una dintre cele mai frecvente infecții întâlnite în rândul gravidelor este cistita. Mai mult decât atât, probabilitatea de a face cistită crește la femeile care s-au confruntat cu infecțiile urinare în trecut.

În continuare, despre patologie în sine, despre complicațiile care pot interveni în sarcină, ce este firesc și ce ar trebuie să te îngrijoreze ne spune Maria Znagovan, medic obstetrician-ginecolog de la Maternitatea nr. 2 din capitală.

Cistita – un pericol pentru sarcină

Ce reprezintă cistita?

Este o patologie, un proces inflamator al vezicii urinare, ca urmare a pătrunderii bacteriilor prin uretră, canalul prin care este eliminată urina.

Care sunt cauzele apariției acesteia?

Frecvent, cistita apare la femeile care anterior au suferit de această afecțiune sau alte maladii ale sistemului urinar. Astfel, în perioada de gestație se constată faze de acutizare ale acestor procese inflamatorii. De asemenea, cistita este cauzată și de însăși sarcina, care aduce o presiune mai mare asupra uterului și, astfel, lichidul din vezică nu este eliminat complet, fapt ce încurajează dezvoltarea bacteriilor. Dacă vezica urinară nu este golită, bacteriile din urină care rămân se pot înmulți și pot provoca infecția.

Totodată, în timpul sarcinii uretra devine mai scurtă și mai largă, iar mușchii vezicii urinare se relaxează. În acest context, infecția din vagin, deseori poate afecta uretra și, corespunzător, pe cale ascendentă alte organe.

Cum se manifestă?

Primul simptom simțit de gravide este disurica (eliminare dificilă a urinei, care apare la hipertrofie a prostatei, cistită). Totodată aceasta poate simți:

  • dificultăți la urinare, însoțite de arsuri sau usturime și o ușoară creștere a temperaturii
  • senzație de greutate asupra vezicii
  • cerință de urinare mai frecventă
  • urina mai închisă la culoare, însoțită uneori chiar de sângerări
  • crampe sau dureri în partea inferioară a abdomenului
  • durere în timpul actului sexual

Cistita – un pericol pentru sarcină

Diagnosticul și tratamentul cistitei în sarcină

O simplă analiză a urinei poate depista dacă bacteria există și în ce cantități. În cazul în care se depistează un proces patologic, se realizează investigații mai serioase, cum ar fi: porția de mijloc de urină.  Odată ce diagnosticul este cert, medicul stabilește tratamentul pe care trebuie să-l urmeze gravida.

Tratamentul cistitei este unul conservativ medicamentos. Există diferite grupuri de preparate pe care femeia însărcinată le poate folosi. La apariția infecției, medicii recomandă gravidelor medicamente din categoria B, deoarece studiile au arătat că acestea nu ar avea efecte negative asupra fătului.

!!! Nu folosi preparate pe care ți le recomandă prietenele sau alte persoane apropiate, care au avut aceleași simptome ca și tine. Fiecare organism este diferit, de aceea și tratamentul diferă de la caz la caz.

Fitoterapia – Tratamentul naturist al infecțiilor tractului urinar se bazează pe administrarea remediilor din plante medicinale. Pe lângă acestea, băile călduțe sunt de un real ajutor.

!!! Și această metodă de tratament, inofensivă la prima vedere, trebuie discutată cu medicul.

Factorii de risc

Travaliul timpuriu sau sarcina prematură sunt probleme ce pot fi cauzate de o cistită netratată. Mai mult, aceasta poate cauza creșterea încetinită a fătului sau chiar subdezvoltarea acestuia.

Cistita – un pericol pentru sarcină

 Cum poate fi prevenită cistita pe parcursul sarcinii?

  • consumă cel puțin 2 litri de lichide pe zi
  • urinează ori de câte ori simți nevoia și ai grijă să elimini toată cantitatea de urină
  • fii atentă la igiena intimă, ai grijă ca mișcările de curățare a zonei să pornească din față spre spate și nu invers
  • evită produsele destinate igienei intime ce pot produce iritații locale, pentru că pot favoriza dezvoltarea bacteriilor
  • poartă lenjerie intimă din bumbac
  • nu purta pantaloni strâmți, care prin frecare produc iritație locală
  • alimentează-te corect

!!! Dacă ai avut deja cistită în timpul sarcinii, este bine să rămâi la evidența medicului pentru a evita orice alte complicații.

Sursa: Mamaplus.MD