Sfaturile psihologului Aza Onică, unul dintre experţii invitaţi la evenimentul nostru, organizat pe 27 noiembrie, a trezit un mare interes în rândul invitaţilor. Din păcate, însă Aza nu a reuşit să răspundă la toate întrebările în cele 15 minute puse la dispoziţie, pentru a vorbi despre cel mai important lucru din viaţa unei femei: cum să devină o mamă ideală.
Am rugat-o pe Aza să povestească în detalii despre cea mai frumoasă şi totodată complicată perioadă din viaţa unei femei - sarcina.
Aza Onica:
Pe lângă schimbările fiziologice din organism, la o femeie însărcinată se schimbă şi starea psihologică.
Atitudinea femeii asupra sarcinii şi a naşterii este influienţată de o serie de factori, inclusiv sociali, etico-morali, economici etc. dar şi de particularităţile individuale ale gravidei.
În prima perioadă a sarcinii, femeile sânt mai mult preocupate de propria sănătate, iar în cea de-a doua, în special după ce fătul începe să se mişte, toate gândurile şi grijile viitoarei mămici sânt orientate spre bunăstarea copilului. Femeia poate să vorbească blând cu copilul, visează, conferindu-i particularităţi individuale. De aceea multe femei, conştient, se dezic de la unele obiceiuri şi vicii în favoarea maternităţii.
De asemenea, în această perioadă, gravidele se pot confrunta cu diverse temeri şi griji. Ele pot fi preocupate de schimbările fizice şi a aspectului exterior, se tem să nu devină mai puţin atrăgătoare, sau să nu mai fie interesante pentru soţi. Rudele apropiate, inclusiv soţul trebuie să o sprijine şi să-i creeze condiţii de confort psihologic.
dacă se observă o stare de panică, semne ale unei depresii este recomandat să cereţi sfatul unui specialist. Acesta o va ajuta să depăşească temerile interioare legate de schimbarea propiului "EU", şi să-l accepte pe "Eu sânt gravidă". De asemenea specialistul o va ajuta să se acomodeze cu noua figură, stil de viaţă, să se descurce cu grijile referitoare la sănătatea copilului şi a naşterii. Acest fapt este foarte important deoarece starea psihologică a mamei influienţează în mod direct dezvoltarea fătului.
Стрессовые ситуации матери могут травмировать малыша и плохо повлиять на развитие психики ребенка, так как психика формируется во внутриутробном периоде. По последним исследованиям ,психологи пришли к выводу, что даже мысли об аборте, нежелание иметь ребенка, разочарование из- за пола ребенка приводят к тому, что ребенок получает пренатальную психологическую травму ,которая трудно поддается лечению …
Deja e dovedit faptul că poziţionarea fetală incorectă, este legată de un stres puternic sau starea permanentă de stres în care s-a aflat mama. Desigur în viaţă nu poţi evita totalmente situaţiile de stres, dar dacă aceste situaţii sânt ţinute sub control şi starea de stres nu ţine mai mult de 5 min, aceasta nu va dăuna fătului, din contra îl va face mai rezistent la stres. O mamă care va fi în armonie cu sine însăşi şi cu mediul înconjurător va naşte un copil care va privi cu încredere lumea. Astfel, ea deja influienţează pozitiv soarta copilului său.
Cum să-ţi menţii starea de bine?
Mai întâi de toate un somn sănătos, mersul pe jos, bai calde cu plante medicinale și uleiuri aromatice, alimentaţie sănătoasă, exercitii fizice pentru femeile gravide (înot, yoga, pilates). Mama ar trebui să facă ceea ce îi provoacă plăcere, să se înconjoare doar cu oameni pe care îi simpatizează. Autoprogramarea pozitivă va face naștere minim dureroasă. De asemenea, este important să știm că educaţia unui copil, începe mult mai devreme decât credem. Am în vedere educație prenatală.
Copilul aude vibrațiile vocei mamei , de aceea o conversație cu copilul care "simte" un ton afectuos, va stabili o legătură emoțională între cele mai apropiate persoane până la naștere. Dacă ascultați muzică frumoasă, în ton cu ganduri pozitive, veţi trăi emoții de bucurie, să învețe limbi străine și veţi face alte lucruri utile, aceasta va ajuta copilul sa se nasca sanatos si fericit. În educație prenatală ar trebui să participe și tatăl.
Ţinând mâna pe burtica soţiei, mangaind-o, el poate comunica cu copilul său. Acesta va fi o susținere nu numai pentru copil, ci și pentru mamă. De foarte multe ori femeile se implică total în rolul lor de mamă, uitând de soții lor. Dar eu nu recomand să faceţi asta, deoarece acest lucru îi poate îndepărta pe soți. Atenție și exprimarea iubirii este cheia fericirii unei familii și acest lucru este cel mai important pentru o familie în care urmează să se nască un copil. La urma urmei, părinții fericiți cresc copii fericiți.
Sa vorbim un pic despre perioada de dupa nastere. Pentru a vă reveni desigur că aveţi nevoie de odihnă și atitudinea celor apropiaţi. Ajutorul celor dragi este necesar pentru a avea timp să vă recuperaţi puterile, pentru că aveți nevoie de somn, de plimbări, sport, emoții pozitive. Cel puțin o oră pe zi, rezervaţi-o pentru dvs. în scopul de a face să vă simțiți dorințele și pentru a evita depresia postpartum. Amintiți-vă că foarte multe depind de tine, înţelegând conştient procesul maternităţii veţi forma o familie fericită.
Fiţi fericiţi!