Femeile cu un ciclu menstrual regulat sunt cele mai norocoase în privința detectării primelor simptome de sarcină, în primul rând pentru că întârzierea menstruației poate ridica semne de întrebare. Cu siguranță, sunt nerăbdătoare să facă și un test de sarcină pentru a-și potoli curiozitatea, însă riscul ca acest test de sarcină să dea un rezultat fals negativ sunt destul de mari. Și atunci, câte zile ar trebui să treacă până concentrația hCG din urină va fi suficient de mare încât să o detecteze și testul de sarcină?

În mod normal, ar trebui să aștepți până în săptămâna următoare celei în care așteptai în mod normal menstruația, pentru a face un test de sarcină. Exemplu: dacă menstruația trebuia să sosească în data de 2 martie, testul de sarcină ar trebui făcut începând cu 9 martie, pentru un maxim de acuratețe.

În cazul unor teste de sarcină, ce promit acuratețe foarte mare chiar și din prima zi de întârziere a menstruației, poți să efectuezi testul în aceeași săptămână în care menstruația întârzie. Dacă însă rezultatul este unul negativ, dar menstruația tot nu apare, repetă testul de sarcină la o săptămână de la primul test efectuat.

Testele de sarcină reacționează în contact cu hormonii prezenți în urină, mai precis cu gonadotropina corionică, un hormon ce se secretă doar în prezența unei sarcini implantate în mucoasa uterină. Pentru a efectua un test de sarcină, este suficient să colectezi urina într-un recipient pentru urocultură sau, în cazul testelor mai noi, să urinezi pe testul de sarcină.

În continuare, cum vei găsi și în prospectul testului de sarcina, în căsuța de rezultat a testului, există o linie de control, care trebuie să apară indiferent de prezența sau absența unei sarcini.

În plus față de linia de control, în cazul în care o sarcină este prezentă, va apărea și o a doua linie. În cazul în care încă nu ai rămas însărcinată, linia de control este singura care va apărea pe testul de sarcină.