Stările prin care treci, şi mai ales schimbările bruşte şi trecerea rapidă de la o stare la alta pot fi influențate de o serie de factori, dar în principal de schimbările hormonale ce au loc în corpul tău. Se adaugă la influențe negative disconfortul pe care-l resimți încă, datorat travaliului şi naşterii, privarea de somn şi tot stresul care survine odată cu gânduri legate de grija pe care trebuie să i-o porți bebeluşului. Plus noile stări emoționale pe care le experimentezi ca mamă.
Oricare ar fi cauza, e absolut firesc să fii într-o dispoziție uşor tristă în primele zile de după naștere, care durează apoi încă vreo câteva zile bune. Dacă totuşi stările persistă şi se adâncesc pe zi ce trece, atunci e foarte posibil să suferi de depresie postpartum şi ai nevoie de îngrijire medicală specializată şi medicație, aşa că nu ezita să mergi la un consult.
De ce îmi cade părul?
Adesea în timpul celor nouă luni de sarcină, vei observa că părul tău devine mai subțire şi mai fragil, şi chiar îți vor rămâne fire în pumn dacă îți treci mâna prin păr. E ceva firesc şi în principal se datorează tot schimbărilor hormonale. Însă sunt femei care pierd enorm din podoaba capilară în primele luni după naștere. Dar în niciun caz nu chelesc. În timpul sarcinii nivelul ridicat de estrogen poate întreține părul, este perioada în care părul cade mult mai puțin decât de obicei. După naștere, însă nivelul de estrogen scade brusc. Astfel, peste o vreme părul tău începe să redevină cum a fost. La început cade, apoi după aproximativ 12 luni, îşi recapătă strălucirea şi suplețea pe care le avea înainte de a rămâne însărcinată. Pe de altă parte, dacă ai suferit de un exces în creşterea părului (datorat unei creşteri a hormonilor numiți androgeni), însă vei scăpa de acesta după trei-patru luni după naștere.
De ce mi se usucă pielea?
Cauzele sunt aceleaşi: schimbările hormonale, stresul, oboseala sunt principalele motive care-ți vor afecta şi pielea ca şi tot restul corpului. Foarte multe femei a căror piele rămâne impecabilă în timpul sarcinii vor începe să aibă probleme câteva luni după naștere. Pe de altă parte, dacă te afectează acneea în timpul sarcinii devenind chiar supărătoare, mai ales dacă e prima oară când te confrunți cu ea, după naștere se va domoli, dispărând, de asemenea, în câteva săptămâni. Dacă îți apar pete, cloasma gravidică (petele neregulate, galben-brune-cenuşii, ce apar pe buze, nas, frunte, obraji, bărbie), acestea se vor diminua şi vor dispărea abia după câteva luni de la naștere. Dar va trebui să ai grijă să-ți protejezi în permanență pielea cu creme cu protecție solară.