Medicii ginecologi le sugerează femeilor care au născut recent să revină la viața sexuală normală atunci când sunt pregătite psihologic și fizic pentru asta. Un termen exact pentru abținerea de la sex după naștere este de șase săptămâni, indiferent de tipul de naștere avut – naturală sau prin cezariană. Femeia are nevoie de timp pentru recuperare, iar medicul ginecolog poate oferi mai multe detalii despre modul în care se desfășoară această perioadă delicată.

Atunci când medicul te anunță că puteți relua viața sexuală, ai grijă la pozițiile sexuale pe care le alegi cu partenerul tău. Există câteva poziții sexuale recomandate de specialiști.

Femeia deasupra

Această poziție îi permite femeii să dețină controlul asupra situației, viteza și adâncimea de penetrare. Pentru mamele care au născut prin cezariană acești factori sunt extrem de importanți pentru că  cicatricile postoperatorii nu se vindecă imediat. Începeți cu poziția deasupra, stand cu fața sau cu spatele spre partener și monitorizați senzațiile pe care le aveți. Dacă totul este în regulă, nu aveți decât să continuați.

Poziția ”lingură„

Este o poziție orizonatală, în care trebuie să stai alungită, pe o parte, cu spatele la partenerul tău. Această poziție este bună pentru cei care nu vor să grăbească lucrurile. Potrivit sondajelor, foarte multe femei care au născut au optat anume pentru această poziție și au mărturisit că este cea mai comodă. Poziția corpului va permite să scazi tensiunea din zona lombară și presiunea asupra cicatricilor de pe abdomen (dacă ai născut prin cezariană).

Poziția misionarului

Este o poziție clasică, pe care foarte multe cupluri o adoră. Nu vă grăbiți să o dați deoparte în cazul în care vă pare banală și învechită, pentru că anume în această poziție veți putea înțelege ce părți ale corpurilor voastre sunt mai sensibile la atingere. Dacă ai suferit epiziotomie sau ai născut prin cezariană ar fi bine să-ți pui sub coapse o pernă – ea va contribui la ameliorarea durerilor pelvine.

Așezați pe un scaun

Unele poziții sexuale pot fi practicate în afara patului și pot fi foarte confortabile. Una din ele este acea când partenerul stă așezat pe un scaun, iar tu stai deasupra. Această poziție exclude tempoul rapid al penetrării și îți permite să controlezi adâncimea de penetrare.