Atunci când vine vorba despre nașterea naturală sau operația de cezariană, se pot isca păreri diferite și destul de controversate despre fiecare modalitate în parte. Totuși, în ultima vreme a apărut o tendință vizibilă printre femei precum că operația de cezariană le-ar scuti de durerile nașterii naturale și până la urmă această modalitate ar fi totuși mai simplă. Medicii au însă o altă părere și susțin că femeile trebuie să analizeze foarte bine situația înainte de a lua o decizie finală. Vezi în continuare comentariile medicului ginecolog obstetrician Maxim Călăraș, oferite în cadrul interviului ”Fără Protocol”.
”Pacientele care optează categoric pentru cezariană, presupun că această opțiunea e cea mai simplă și așa e mai ușor. Recuperarea este mai anevoioasă după cezariană, cicatricea care rămâne pe corp este pe viață. Cezariana este mai periculoasă pentru mamă, iar conform studiilor, copiii născuți prin cezariană sunt predispuși la boli autoimune, tot felul de alergii și obezitate.
Eu recomand acea modalitate de naștere, care e mai puțin riscantă pentru femeie. Nașterea este un proces riscant atât pentru mamă cât și pentru făt. Trebuie să pui pe cântar – dacă e mai binevenită nașterea naturală sau cea prin cezariană. Este inacceptabil pentru mine, ca medic, când nașterea naturală poate decurge fără niciun risc și gravida insistă pentru cezariană, chiar dacă nu are niciun răspuns atunci când o întreb - De ce?
Poate să decidă gravida modalitatea de naștere: naturală sau prin cezariană?
”Pe de o parte, există protocoale clinice după care ne conducem și care ne protejează în judecată, în care se spune că dacă există condiții pentru nașterea naturală, atunci asta urmează. E o axiomă că implică mai puține riscuri. Și dacă medicul vede că nu-s condițiile specifice unei cezariene, dar operează pacienta, iar ulterior aceasta dezvoltă niște complicații și îl acționează în judecată, atunci medicul pierde garantat procesul. Prima întrebare va fi: ”de ce ai operat pacienta, dacă ea putea să nască natural?” Pe de altă parte, sunt drepturile pacientului care poate decide: ce vrea și cum vrea...” a mai adăugat medicul Maxim Calaraș.