Internetul este un loc fantastic pentru copii, un loc unde pot să învețe, să se conecteze cu alții și să se distreze. Totuși, unele site-uri, aplicații, jocuri sau clipuri video nu sunt potrivite pentru copii. Mai multe informații la acest subiect oferă psihologul Daniela Gheorghe.

Aproximativ un miliard de web site-uri conțin unele lucruri online care nu sunt adecvate pentru copii. Multe site-uri conțin pornografie și sunt foarte ușor de accesat. Este important să vezi cum poți bloca astfel de site-uri. Este recomandat să verifici Review-urile și rating-urile pentru aplicațiile pe care copilul le accesează și să verifici dacă conținutul lor este adecvat pentru vârsta lui.

După EU Kids Online este extrem de îngrijorător faptul că cei mici sunt interesați să vadă violență în jocuri, aplicații, videoclipuri. Mediul online este din păcate împânzit de violență. Există web situri care conțin informații ilegale, despre arme, crime, violență, abuzuri etc. Aceste site-uri sunt ușor de accesat și pot afecta emoțional copilul. Informații dăunătoare și înșelătoare pot fi și acelea care promovează rasismul sau discriminarea. Unele forumuri dau informații greșite despre sănătate, alimentație sau stil de viață.

Copilul are nevoie de discuții pe aceste tematici, tocmai pentru a se proteja de informații false și periculoase.

Atenție și la felul în care copilul descarcă filme sau muzică de pe net. Unele site-uri sunt legale, altele nu. Copilul trebuie să știe că dacă face lucruri ilegale în mediul online poate fi sancționat legal.

YouTube și nu numai este invadat de publicitate. Este important să limitezi copilului accesul la a cumpăra produse de care nu are nevoie. Bugetul în lumea digitală trebuie bine manageriat ca și în cea reală. Dacă îi vei permite copilului să cumpere orice, veți ajunge să cheltuiți mai mult decât este cazul sau decât este normal. Dacă copilul tău are acces nelimitat la cardul tău bancar, atunci poate investi bani, iar riscurile sunt pe măsură.

Jocurile de noroc sau cele în care copilul investește bani sunt interzise până la 18 ani, însă din păcate mulți copii au acces la aceste jocuri. Este importat să te asiguri că nu are bani de investit în așa ceva. Astfel de jocuri sunt periculoase pentru că dau dependență.

Un alt risc la care se supun cei din mediul online este cel al spam-urilor și al virușilor care pot distruge computerul, telefonul, tableta, orice aparat conectat la internet. Protejarea de astfel de pericole este obligatorie.

Ce tool-uri dedicate copiilor pot folosi?

Unul dintre ele este Kiddle, un motor de căutare special creat pentru copii de către Google safe search. Site-urile care se afișează în rezultatele de căutare sunt ultra-safe. Kiddle este orientat spre afișarea unor rezultate relevante și sigure pentru copii, afișează imagini mari și fonturi lizibile încât să poată fi ușor citite de către cei mici.

Un alt tool pe care îl puteți utiliza cu încredere este ViewPure. Funcționează pentru video-urile de pe YouTube și vizualizarea conținutului video. VideoPure șterge reclamele și comentariile din video-uri pentru un conținut cât mai clar și curat. Tot pentru vizualizarea conținutului video puteți folosi aplicația YouTube Kids, special concepută pentru cei mici. Este o aplicație gratuită și simplu de folosit, în care copiii pot descoperi video-uri, canale și playlist-uri.