Părinții se grăbesc să cumpere premergătoare cu gândul că cei mici vor învăța mai repede să meargă. Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția asupra faptului că micuții ținuți în aceste dispozitive învață greșit pașii, se dezvoltă greu și rișcă să se accidenteze.
De asemenea, premergătoarele sunt folosite și pentru a-i ține pe copii câteva minute ocupați, în timp ce mama sau adultul care îi păzește își vede de treburi prin casă. Chiar dacă par a fi ajutoare bune în creșterea copilului, specialiștii spun că riscurile la care sunt supuși copiii sunt destul de grave.
„Sistemul lor osteomuscular nu este destul de dezvoltat și în aceste condiții riscăm să avem deformații ulterioare legate de piciorușe mai ales, dar și tulburări legate de statică ale coloanei vertebrale. De asta e foarte important să nu ardem etape, să nu trecem peste mersul în 4 labe, dacă și copilul agreează acest lucru.
Atunci când copilul este pregătit să meargă, atunci când pășește susținut, când se ridică singur la marginea pătuțului, atunci putem să folosim aceste premergătoare, dar nu pentru o perioadă foarte mare pentru că asta suprasolicită aparatul osteomuscular al copilului”, a declarat medicul pediatru Emiliana Costiug.
Studii făcute în Marea Britanie indică faptul că premergătoarele sunt principalele vinovate legate de accidentările bebelușilor. Peste 14.000 de copii ajung anual în spital din această cauză. Printre posibilele accidente care se pot întâmpla din cauza premergătorului se numără: căzăturile, mai ales pe scări, traumatisme ale mâinilor sau picioarelor, arsuri sau otrăviri și asta pentru că pot ajunge în locuri altădată inaccesibile.