Dantura copiilor este una dintre grijile părinților responsabili. Igiena corectă, controalele la medicul stomatolog, dar și alimentația echilibrată sunt importante pentru ca dantura să se mențină în stare optimă. Și totuși, mulți părinți sunt uimiți de forma pe care dinții copiilor o au, de spațiile interdentare. Medicul stomatolog dr. Aneta Munteanu oferă mai multe informații în acest sens.

De ce apar dinții strâmbi?

De cele mai multe ori dinții strâmbi apar când maxilarele sunt mai mici (mai înguste) și dinții, de obicei de dimensiune normală, nu au suficient de mult spațiu să fie aliniați corect. Rar, se întamplă ca dinții să aibă o dimensiune mai mare decât normal și atunci, chiar dacă maxilarele sunt dezvoltate normal, apare înghesuirea.

Cariile complicate netratate pot duce la pierderea prematură a dinților de lapte și acest lucru poate duce la micșorarea spațiului necesar pentru erupția dinților permanenți. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul în care se pierd precoce dinții temporari din zona laterală.

Pot să mai apară dinții strâmbi și datorită unor obiceiuri incorecte precum suptul degetului.

Spațiile interdentare – de ce apar la unii copii?

Sunt situații în care copilul poate să moștenească niște maxilare de dimensiune mai mare de la unul dintre părinți și niște dinți de dimensiune mică de la celalălt părinte. Datorită acestei discrepanțe între dimensiunile maxilarelor și cele ale dinților apare această spațiere. Mai rar se întâmplă să fie niște dinți permanenți cu dimensiune mică și maxilare de dimensiune normală.

Mai pot apărea spațieri vizibile la dinții superiori în zona anterioară atunci când lipsesc mugurii unor dinți permanenți (de exemplu: incisivii laterali superiori).