Potrivit specialiștilor, lecțiile de înot au beneficii semnificative în dezvoltarea fizică și psihică a copiilor cu vârsta de până la 4 ani, mai ales iarna, când contribuie și la dezvoltarea imunității. O alternativă la activitățile în aer liber din sezonul cald, înotul devine astfel o soluție ideală pentru petrecerea timpului liber. De altfel, lecțiile de înot pot fi și un cadou inedit pe care părinții și apropiații îl pot oferi celor mici cu ocazia zilei de naștere.

Temperaturile scăzute de afară îi fac pe părinți să caute alternative la joaca din parc, mai ales în cazul copiilor cu vârsta de până la 3 ani. Este important să cunoașteți faptul că pentru copiii din această categorie de vârstă sunt recomandate lecțiile individuale de înot. La această vârstă copiii nu pot frecventa antrenamentele în grup, pentru că au de învățat cum să-și învingă temerile și să se adapteze la contrastul de temperatură.

Vezi aici Lista bazinelor din Chișinău unde copiii pot practica lecții de înot

Un studiu* arată că bebelușii și copiii care au urmat lecții de înot între vârsta de 2 luni și 4 ani dezvoltă o mai mare încredere în sine, sunt mai independenți și se adaptează mai ușor la tot ce-i nou. De asemenea, studiile au mai arătat că beneficiile înotului asupra motricității și dezvoltării musculare apar timpuriu, iar continuarea acestei activități în timpul sezonului rece contribuie la creșterea imunității.

Succesul unei lecții de înot la vârste timpurii vine însă din metoda de abordare. Astfel, fiecare ședință de educație acvatică este structurată în așa fel încât copilul să se poată acomoda treptat cu apa, organismul să fie pregătit pentru efort, iar apoi să se înceapă activitatea propriu-zisă, în funcție de vârstă.

*Studiu condus în Islanda de profesorul Hermundur Sigmundsson de la Departamentul de Psihologie al Universității de Știință și Tehnologie din Norvegia, 2010, respectiv un studiu al Griffith University din Australia, 2013.