Venirea pe lume a copiilor vine la pachet cu o serie de întrebări pentru proaspeții părinți. Iar una dintre acestea se referă la consulturile de rutină la medicul ortoped. Astfel, potrivit dr. Alexandru Herdea, specialist în ortopedie pediatrică, prima vizită ”oficială” în cabinetului unui astfel de medic trebuie făcută imediat după naștere, iar primele recomandări se fac încă din perioada de spitalizare la secția de maternitate.

”La ieșirea din maternitate bebelușii primesc o serie de recomandări, printre care și vizita la medicul ortoped pediatru. Un punct esențial, pentru că în timpul acestei vizite există un examen clinic, în urma căruia se pot depista anumite probleme congenitale, cu care copilul se naște, dar se realizează și această ecografie de șold. Aceasta reprezintă o metodă non-invazivă prin care putem să vedem dacă șoldurile copilului sunt luxate sau au probleme ce necesită tratament”, a explicat dr. Alexandru Herdea, medic specialist ortopedie pediatrică.

De asemenea, a precizat specialistul, consultația bebelușilor se face ”din cap până în picioare”, prin verificarea mobilității capului, dacă fontanela este deschisă sau închisă, apoi la nivelul gâtului se verifică dacă există vreo contractură musculară, apoi la nivelul șoldurilor este verificată mobilitatea acestora, dar și simetria mișcărilor.

”În cazul în care vedem că un șold rămâne blocat, poate fi un semn că există acolo o displazie de dezvoltare a șoldului, însă ecografia de șold este cea care ne va ajuta în această problemă. La nivelul tălpilor verificăm dacă au tal valg, adică dacă talpa se duce prea mult pe spate, adică o flexie mărită, în timp ce flexia anterioară este limitată. În acest caz este nevoie de kinetoterapie și recuperare medicală”, a mai spus medicul.

Următorul control ortopedic este la 3 luni

”După primele șase săptămâni de viață avem un alt copil, ecografia de șold se reface pentru că vrem să vedem dacă acel șold, care aparent ar putea fi imatur în primele 6 săptămâni, a ajuns să se maturizeze complet la 3 luni. (...) Suntem la faza de stat în fund, iar astfel de mișcări ne ajută să avem stabilitate pentru a sta în fund”, a explicat medicul Alexandru Herdea.

Mai mult, specialistul a subliniat că bebelușii nu trebuie ținuți în picioare la această vârstă, tocmai pentru că încă nu au talpa formată pentru această postură. După controlul de la 3 luni, părinții rămân cu o serie de recomandări generale, ”pe termen lung”, masaj de stimulare, mișcare, pentru a încerca lucrarea cu copilul, în vederea stimulării musculaturii, iar următorul control fiind programat pentru perioada în care copilul va sta în picioare.