Vârsta potrivită pentru începerea diversificării reprezintă un subiect de veșnică controversă. Majoritatea părerilor susțin că este indicat să fie începută cât mai târziu. Iată că un studiu a demonstrat că acei bebeluși care încep diversificarea mai devreme se bucură de un mare avantaj: dorm mai bine.

mamaplus

Recomandările oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății susțin alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață. Cu toate acestea, conform unui studiu publicat în revista Jama Pediatrie în luna iulie 2018, acei bebeluși care au primit alimentație solidă înainte de vârsta de 6 luni s-au bucurat de bebeficii, precum o durată mai lungă de somn, iar în cazul mamelor s-a observat o calitate de viață îmbunătățită.

Studiul a fost desfășurat de către King College din Londra și de St. George Universitatea din Londra și a investigat 1303 bebeluși de trei luni și i-a împărțit în două grupuri. Astfel, un grup a fost alăptat exclusiv pentru 6 luni, iar cel de-al doilea a primit diversificare în plus față de lapte matern începând de la vârsta de 3 luni. Părinții au completat chestionare în fiecare lună până când bebelușul a împlinit 12 luni și apoi la fiecare trei luni până la vârsta de 3 ani. Studiul a arătat că bebelușii din grupul care a consumat alimente solide, dar și lapte matern s-a bucurat de următoarele avantaje: a dormit mai mult, s-a trezit mai rar și a întâmpinat mai puține probleme cu somnul decât cel care a fost alăptat exclusiv până la vârsta de aproximativ 6 luni. 

Deși aceste descoperiri sunt importante, diferențele dintre grupul cu alimentație solidă și cel de control nu au fost impresionante. Bebelușii care au început mai devreme diversificarea au dormit cu până la 16 minute mai mult pe noapte, oferindu-le părinților aproximativ 2 ore în plus de somn pe săptămână. Concluziile cercetării contrazic recomandările emise de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care sfătuiesc părinții să treaca la diversificare începând cu vârsta de 6 luni.

Organizația Mondială a Sănătății și Serviciile Naționale de Sănătate din Marea Britanie (NHS) recomandă în prezent să aștepți până la vârsta de aproximativ 6 luni înainte de a introduce alimentele solide, însă aceste îndrumări sunt momentan analizate. Experții subliniază că bebelușii nu trebuie să primească alimente solide mai devreme de vârsta de 4 luni.

Alimentele pe care trebuie să le oferi bebelușului tău includ: fructe și legume pasate sau gătite ușor (cartof, păstârnac, morcov, măr sau pară), fructe moi (piersică sau pepene), orez sau cereale de bebeluș cu lapte. Trebuie să încerci să îi oferi alimente diferite; poate fi nevoie de mai multe încercări pentru ca bebelușul să accepte un nou aliment sau textură. Există și alte modalități prin care se poate îmbunătăți somnul unui copil care nu sunt asociate hrănirii, inclusiv rutine de somn clare și evitarea supra-stimulării înainte de culcare.

Sursa