mamaplus

De ce ar trebui să îți înveți copilul să înoate încă de la vârsta de un an?

0
//
24.03.2021

Cercetătorii americani spun că părinții pot să își ducă copiii la lecții de înot începând cu vârsta de un an, iar acest lucru ar putea diminua riscul de înec la vârste fragede. Însă părinții ar trebui să ia în considerare și alti factori personali, cum ar fi confortul copiilor în preajma apei, starea de sănătate a celor mici, limitările lor fizice și cognitive. Recomandările Academiei Americane de Pediatrie au fost actualizate în ceea ce privește prevenirea înecului la copii.

Copiii cu vârsta mai mică de 1 an se regăsesc în imposibilitatea de a învăța mișcările complexe de care este nevoie în cadrul înotului, cum ar fi respirația adaptată necesară pentru a înota. Cei mici pot avea mișcări reflexive de înot sub apă, dar nu își pot ridica efectiv capul pentru a respira. Nu există dovezi care să sugereze că programele de înot pentru copiii cu vârsta mai mică de 1 an ar fi benefice.

Academia Americană de Pediatrie scoate în evidență, de asemenea, că abilitățile de înot nu pot împiedica înecul. Dezvoltarea acestor competente este importantă, dar ar trebui, de asemenea, să fie combinată cu o cunoaștere și o conștientizare a pericolelor, a riscurilor locale și a propriilor limitări.

Cei mici ar trebui să știe cum să poarte o vesta de salvare și să aibă abilitatea de a recunoaște și de a ajuta un alt înotător aflat în dificultate. În plus, trebuie să știe când să ceară ajutorul și să poată apela la respirația gură la gură în cazul în care este nevoie.

Vezi și Lecții de înot pentru copii. Lista bazinelor din Chișinău

Există și alte recomandări privind siguranța copiilor în apropierea apei. Iată câteva dintre acestea:

 • În cazul caselor cu piscină, cea mai importantă măsură de siguranță este un gard care să înconjoare piscina și care să se poată închide.
   
 • Părinții și persoanele care au grijă de copii nu ar trebui să lase copiii singuri sau în grija altui copil atunci când cei mici se află în apropierea căzilor pline cu apă, bazinelor, piscinelor sau altor surse de apă.
   
 • Adulții ar trebui să arunce apa din galeți și alte recipiente imediat după utilizare.
   
 • Nu ar trebui să lași copiii mici nici măcar în baie singuri. De asemenea, trebuie așezat capacul de la toaletă întotdeauna pentru a preveni înecul copiilor mici.
   
 • Atunci când sugarii sau copiii mici sunt în preajma apei, adultul care îi supraveghează ar trebui să știe să înoate și să fie foarte aproape de cei mici.
   
 • Chiar și în cazul copiilor mai mari care stiu să înoate, adulții ar trebui să fie atenți la aceștia și să nu facă alte activități care le distrag atenția.

Deși nu există dovezi că lecțiile de înot pentru sugari ajută la prevenirea înecului, te poți înscrie la o clasă de înot cu cel mic, pentru a vă distra și pentru a-l obișnui pe cel mic cu apa cât mai repede.