Experții pediatri susțin că în majoritatea cazurilor lovitura la fontanelă nu este periculoasă, dar totuși părinții ar trebui să fie foarte atenți la anumite semnale de alarmă. O mare parte a acestor traumatisme se soldează cu leziuni minore şi nu necesită îngrijiri medicale. Alteori, apar probleme mai grave decât un simplu cucui: contuzii, plăgi sau fracturi ale oaselor craniului, cu sau fără sângerare şi hematoame. Toate acestea trebuie tratate în cel mai scurt timp.

Fontanela, numită în popor și „moalele capului”, are forma unui romb aflat în partea superioară a craniului la nou-născuți. Este de fapt un cartilagiu de creștere, deoarece acolo oasele capului nu s-au întărit încă. Procesul acesta de sudare, de întărire nu are o dată fixă de realizare, la unii bebeluși se produce sub 1 an, dar poate dura și până la vârsta de 2 ani. Fontanela se caracterizează printr-o elasticitate deosebită, este acoperită de pielea capului, dar nu reprezintă o zonă fragilă care să te îngrijoreze peste măsură.

Traumatismele cranio-cerebrale grave sunt însoțite de tulburări sau pierderea cunoştinței, respectiv vărsături şi durere de cap (cefalee) intensă. Ele pot fi de trei grade:

  • comoție cerebrală – micuțul leşină, dar pentru scurt timp, iar starea este total reversibilă;
  • contuzie cerebrală uşoară – copilul îşi pierde cunoştința pentru una sau mai multe ore, cu dureri de cap, puls şi respirație modificate; şi această stare este, de asemenea, reversibilă;
  • contuzie severă – apar leziuni ale creierului şi comă.

În plus, accidentele la cap pot fi însoțite de fracturi în diferitele porțiuni ale craniului, care necesită tratamente speciale.

Ce trebuie să faci după lovitură

Dacă lovitura la cap a produs o rană, o umflătură sau o vânătaie semnificativ mai mare, însoțite de pierderea cunoştinței, trebuie să chemi de urgență ambulanța. Printr-un serviciu specializat, transportul micului pacient se face în siguranță, imobilizând gâtul şi menținând coloana vertebrală dreaptă.

După orice fel de accident ce implică o lovitură la cap, copilul va fi consultat de către medicul de familie şi, eventual, de un neurolog. Şi asta pentru că traumatismele capului au atât repercusiuni imediate, cât şi efecte ulterioare, care nu pot fi întotdeauna prevăzute după un examen sumar. Doar specialistul va putea diagnostica tipul leziunii, gravitatea ei şi necesitatea realizării altor examene de laborator sau imagistice (tomografie) necesare unui diagnostic corect.

Ce te va întreba medicul

Cu siguranță că în primele minute după accident nu te vei gândi decât la copil, la spaima sau durerea pe care le simte. Dar ai nevoie de toată puterea ta de concentrare pentru a identifica simptomele de risc maxim. Este bine chiar să notezi tot ce ți se pare ciudat, pentru că medicul neurolog va avea mai târziu nevoie de detalii:

  • dacă micuțul şi-a pierdut sau nu cunoştința în urma accidentului;
  • în ce moment s-a întâmplat necazul (ora, minutele);
  • cum s-a produs accidentul;
  • dacă micuțul a vărsat, chiar şi foarte puțin;
  • dacă îl doare capul (cefaleea poate fi uneori mai accentuată într-o parte);
  • dacă ia alte medicamente sau suferă de vreo boală (afecțiuni convulsive, diabet zaharat sau tendință crescută la sângerare).

Semnale clare de alarmă

  • copilul îşi pierde cunoştința;
  • are convulsii;
  • vomită;
  • respiră anormal sau îi bate neregulat inima;
  • îi sângerează nasul, ochii, urechile sau gurița;
  • are echimoze (vânătăi) în jurul ochilor sau urechilor;

Dacă observi oricare dintre aceste semne, sau te îngrijorează orice altă modificare în comportamentul sau starea generală a copilului, cheamă ambulanța!

Securizează-ți casa și toate zonele în care bebe ar putea cădea, căci cea mai bună cale de a trata o leziune cereblă este… să previi apariția sa!