Până la vârsta de 14 ani un copil trebuie să fie vaccinat de 10 ori. Dintre care 7 imunizări trebuie să fie făcute în primii doi ani de viață. Din diferite motive, însă vaccinarea poate fi făcută cu întârziere, atunci schema de acțiune este alta.

Ce se întâmplă dacă vaccinarea este făcută cu întârziere?

Artiom și Danil sunt frați gemeni. Deși s-au născut în aceeași zi, au fost vaccinați diferit.

Hemangiomul este o anomalie vasculară, care constă dintr-o aglomerare de vase capilare, asemeni unei pete roșii-violacee, poate fi localizată pe mâini, față sau buze. Sunt și alte maladii sau infecții care pot cauza imunizările tardive.

Atunci când s-a ratat administrarea unui vaccin se face un calendar propriu de vaccinare, care trebuie neapărat consultat cu medicul de familie.

Urmează vaccinurile de la 2,4 și 6 luni, printre care cele contra difteriei, tetanusului sau poliomelitei. O importanță deosebită o are și administrarea vaccinului rotaviral, care se face de la 2 până la 6 luni.

A doua doză se pune de la 6 luni până la 7 luni, în caz contrar este neeficient.

Elena Tcaci crede că din cauza că nu a fost vaccinat la timp, Artiom este mai vulnerabil la infecțiile virale în comparație cu fratele său, Danil.

Reacția la vaccin e diferită, chiar dacă copiii au aceeași vârstă.

Cel mai bine este ca vaccinurile să fie administrate la timp, așa cum este indicat în calendarul de imunizări.

În cazul când este o oarecare întârziere, termenul limită poate fi de la o lună până la doi ani. Până la 7 ani un copil trebuie vaccinat de 7 ori.

Sursa: prime.md