Temperatura alimentelor și a băuturilor, de la cafeaua rece cu gheață până la supa fierbinte, poate influența sănătatea mintală și digestivă.
La aceste concluzii au ajuns autorii unui nou studiu realizat la Universitatea de Stat din San Diego (SUA). În cercetare au fost analizate datele a peste 400 de adulți din SUA. Oamenii de știință au descoperit că obișnuința de a consuma alimente și băuturi reci sau fierbinți are legături măsurabile cu anxietatea, insomnia și disconfortul abdominal, transmite point.md.
Consumul crescut de băuturi reci vara a fost corelat cu niveluri mai ridicate de anxietate, tulburări mai mari de somn și senzație de greutate în stomac. În schimb, consumul mai frecvent de băuturi calde iarna a fost asociat cu simptome depresive mai reduse, somn de calitate mai bună și mai puține probleme digestive.
Acesta este primul studiu din SUA care leagă direct consumul de alimente și băuturi reci sau fierbinți de mai mulți indicatori ai sănătății. Autorii subliniază că rezultatele sunt importante pentru înțelegerea creșterii frecvenței tulburărilor de anxietate, insomniei și problemelor digestive.
„Ceva atât de obișnuit precum temperatura alimentelor și băuturilor pe care le consumăm poate influența cu adevărat sănătatea”, a declarat Tianyin Wu, conferențiar de epidemiologie și autor principal al studiului.
Cercetarea s-a bazat pe datele din sondajul SDSU Healthy Aging Survey, care analizează noi factori de risc și disproporții în starea de sănătate a americanilor.
Oamenii de știință au observat, de asemenea, că efectele erau mai pronunțate la participanții care se plângeau frecvent de „mâini reci”, ceea ce ar putea indica un flux sanguin redus.
Deși recomandările nutriționale occidentale rareori iau în considerare temperatura alimentelor și băuturilor, autorii subliniază că rezultatele lor se aliniază cu practicile tradiționale chinezești și ayurvedice, care avertizează împotriva excesului de „rece” în dietă.