Potrivit unui nou studiu, mămicile care-și culcă copiii devreme, procedează foarte corect.

Câte ore trebuie să doarmă un copil în funcție de vârstă

Cercetarea dovedește că preșcolarii care merg la culcare mai devreme au un risc mai scăzut de a suferi de obezitate în anii adolescenței. ”Copiii de vârstă preșcolară care merg la culcare devreme în timpul săptămânii au o probabilitate mult mai mică de a deveni adolescenți obezi”. Cu alte cuvinte, stabilirea unei rutine de somn cât mai devreme este un factor major în prevenirea obezității la adolescență.

„Alte cercetări au arătat beneficii în ceea ce privește comportamentul copiilor, dezvoltarea cognitivă și atenția. O rutină a somnului, inclusiv ora de culcare stabilită cât mai devreme, poate preveni de asemenea și probleme cu somnul cum ar fi dificultățile în a adormi sau trezirea în timpul nopții”, potrivit declarației făcute pentru CNN de conducătorul cercetării amintite, Sarah Anderson.

Potrivit expertului, nu neapărat ora la care copiii merg la somn este importantă, ci mai degrabă calitatea și cantitatea somnului, atunci când vorbim de efectele de lungă durată asupra comportamentului copiilor. Și surprinzător, sunt afectate de lipsa somnului o mulțime de aspecte – de la incapacitatea de reglare a emoțiilor, până la hormoni, metabolism sau sănătatea mintală.

Recent, American Academy of Sleep Medicine a actualizat recomandările privind somnul la copii în concordanță cu vârsta. Acestea sunt recomandările pentru părinți, pentru un interval de 24 de ore (este calculat și somnul de după-amiază).

Bebeluși 4-12 luni: 12-16 ore de somn

Copii de 1-2 ani: 11-14 ore de somn

Copii 3-5 ani: 10-13 ore de somn

Copii 6-12 ani: 9-12 ore se somn

Adolescenți 13-18 ani: 8-10 ore de somn pe noapte

Dr. Sumit Bhargava, profesor asociat de pediatrie la Stanford University School of Medicine, sugerează părinților să stabilească o oră de culcare care să ajute copiii să dormă suficient pentru a fi în formă ziua următoare.

“Scopul ar trebui să fie să alegeți o oră de culcare potrivită pentru ca cel mic să primească orele de somn de care are nevoie”, a declarat expertul pentru CNN.

Mai jos, aveți un tabel cu momentul ideal în care copilul ar trebui să meargă la culcare în funcție de vârstă. Pentru copiii mai mari, excepție de la tabelul de mai jos pot face perioadele de vacanță. 

Câte ore trebuie să doarmă un copil în funcție de vârstă

Sursa: totuldespremame.ro