mamaplus

Persoanele care pot sta într-un picior mai mult de 10 secunde, au o durată de viață mai lungă

-
//
24.06.2022

Potrivit unui nou studiu, aveți de două ori mai multe șanse să muriți în următorul deceniu dacă nu reușiți să vă țineți echilibrul pe un picior timp de 10 secunde. Studiul arată că abilitatea de a vă menține în echilibru pe un picior indică o speranță de viață mai mare, potrivit Usa Today.

Studiul, realizat de cercetătorii brazilieni, publicat marți în British Journal of Sports Medicine, a demonstrat că echilibrul unei persoane poate fi păstrat până în al șaselea deceniu de viață, ceea ce înseamnă că este un indicator mai amplu al speranței de viață la toate vârstele decât condiția fizică, flexibilitatea sau forța musculară.

Dr. Claudio Gil Soares de Araújo, autorul principal al studiului și medic de sport și exerciții fizice, a declarat că un echilibru deficitar este legat de fragilitate adulților în vârstă, iar condiția fizică este un indicator principal al declinului sănătății. Araújo spune că în cadrul vizitelor regulate la medic ar fi bine să se efectueze un test de echilibru și le recomandă oamenilor să încerce singuri acest test de 15 secunde în timpul rutinei de dimineață, când se spală pe dinți acasă, pentru a-l folosi ca barometru al stării lor de bine.

În cadrul studiului au participat 1.702 persoane cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani, vârsta medie fiind de 61 de ani. Participanții la studiu au fost urmăriți începând cu anul 2008. S-au colectat date despre greutatea lor, dimensiunea taliei și măsurile de grăsime corporală. Doar persoanele care puteau merge în mod constant au fost incluse în analiza lor. Apoi, toți participanții au fost rugați să stea într-un picior timp de 10 secunde fără să se țină de ceva pentru sprijin. Unul din cinci a picat testul.

Cercetarea finalizată a studiului a luat în considerare vârsta, sexul, IMC, istoricul bolilor de inimă, hipertensiunea, diabetul și colesterolul ridicat. Rezultatele finale au determinat că riscul de deces într-un interval de 10 ani a fost de 1,84 ori mai mare la participanții care au picat testul de echilibru față de cei care l-au trecut.