mamaplus

La ce riscuri te expui dacă faci sport în zilele toride de vară

-
//
06.07.2022

Chiar și pentru persoanele obișnuite cu exercițiile fizice zilnic, zilele caniculare de vară pot pune probleme serioase. Când este mai bine să facem mișcare și când este bine să stăm potoliți pentru a nu ne periclita sănătatea? Ei bine, ideal ar fi ca în aceste zile toride să putem face mișcare dimineața, la primele ore, într-un parc, în natură, acolo unde este multă verdeață.

Totodată, avantajul practicării unei activități fizice de dimineața este că în urma acesteia rămânem cu un tonus bun atât fizic, cât și psihic pe parcursul întregii zile. Pe de altă parte, cei care fac sport seara ard caloriile și elimină tensiunea și stresul acumulate peste zi.

Dar există persoane la care activitatea fizică este dăunătoare. De regulă, printre acestea se numără persoanele cu afecțiuni serioase cardiovasculare și cele cu boli ce țin de aparatul osos, la acestea din urma efortul fizic cauzând un disconfort semnificativ.

De asemenea, există situații în care și la cei perfect sănătoși activitatea fizică poate fi dăunătoare. Un exemplu în acest sens îl reprezintă temperaturile peste 32° Celsius. În această situație medicii recomandă evitarea efectuării sportului de orice fel.

Chiar și sportivii pot avea probleme pe caniculă

Indiferent de condiția fizică, chiar și la sportivii de performanță, este recomandat să se evite eforturile prelungite când este prea cald. Ce se întâmplă altfel? Ei bine, dacă facem efort pe caniculă, organismul este suprasolicitat și pot fi agravate afecțiuni preexistente sau pot apărea atacuri ce se manifesta prin senzație de constricție toracică și respirație îngreunată.

Nu de puține ori s-a întâmplat ca persoanele care ignoră recomandările medicilor să resimtă greața, amețeli și să ajungă chiar la pierderea cunoștinței.

Persoanele sedentare trebuie să știe că prin practicarea exercițiilor fizice, aparatele și sistemele organismului își vor crește performanțele funcționale și își vor îmbunătăți activitatea, consolidându-și structura.

Cei care doresc neapărat să facă mișcare, pot opta între activități ca: înot, bicicleta sau mers la sală… Așa nu vor risca să-și pună sănătatea în pericol și vor face și mișcare. Iar când temperaturile coboară sub 30 de grade și nu mai există acel disconfort termic, se poate face mișcare și în aer liber, în timpul zilei. Firește, este bine să evităm totuși anumite ore, cum ar fi intervalul cuprins între 12 și 17.

Iar când mergem să facem sport, să nu uităm să ne hidratăm (în niciun caz cu apă rece) și să purtăm un echipament lejer și, cât de poate, din țesături naturale.