mamaplus

De ce este bine să sari coarda? 5 beneficii pentru sănătate

-
//
17.07.2020

Nu ai mai sărit coarda din copilărie, nu-i aşa? Vestea bună este că nu doar cei mici se pot bucura de asta, ci şi adulții. În plus, săritul corzii aduce mai multe beneficii pentru sănătate, de la arderea caloriilor şi până la îmbunătățirea sănătății inimii.

Arzi calorii 

Poți arde între 200 şi 300 de calorii în doar 15 minute de sărit coarda, fiind mai eficient şi decât să alergi ori să mergi cu bicicleta. Odată ce majoritatea grupelor mari de muşchi sunt puse în acțiune, acest exercițiu va avea un efect termogenic - acela de a-ți creşte temperatura corpului - şi, ulterior, de a produce mai multă energie. 

Ajută la o mai bună coordonare între mai multe părți ale corpului

Atunci când sari coarda, anumite părți ale corpului vor „comunica” eficient pentru a duce la bun sfârşit exercițiul. Există studii care au arătat că săritul corzii a îmbunătățit coordonarea motorie în rândul unor copii care sufereau de autism, dar şi abilitățile motorii la o echipă de preadolescenți sportivi. 

Reduce şansele de accidentare 

Chiar şi când ai o zi dinamică, plină de activități, atunci când vei sări coarda, şansele de a te accidenta vor fi reduse, iar asta pentru că ai deja o bună coordonare a corpului. Când sari coarda, ai nevoie să menții pieptul în față şi spatele drept, iar asta te va face să fii mai conştient/ă de tine. 

Îmbunătățeşte sănătatea inimii

Din moment ce săriturile îți fac inima să pompeze, este excelent pentru sistemul tău cardiovascular şi pentru sănătatea inimii. De exemplu, săriturile pot să crească VO2 max, măsura cantității maxime de oxigen pe care o persoană o poate folosi în timpul exercițiului fizic. Cu cât este mai mare cantitatea, cu atât vei avea mai multă rezistență cardiovasculară. Săritul corzii este, de asemenea, benefic şi pentru persoanele care sunt la risc de apariție a bolilor cardiovasculare. 

Întăreşte sistemul osos

Săritul corzii îți poate face oasele mai puternice. Atunci când îți măsori densitatea osoasă, vei observa dacă oasele tale sunt fragile sau, din contră, au suficiente minerale. O densitate osoasă ridicată poate reduce şansele de apariție a osteoporozei, mai târziu în viață.  

Cum să introduci săritul corzii în rutina zilnică?

Poți face acest lucru unde îşi doreşti, fie în aer liber, fie acasă. Asigură-te doar că suprafața pe care stai şi de pe care sari este sigură - nu este alunecoasă, nu se sparge etc. 

  • Începe încălzirea cu săritul corzii, înainte de activitățile fizice propriu-zise.
  • Poți sări coarda timp de 3 minute între antrenamentele de rezistență.
  • Poți sări coarda timp de 1 minut între exercițiile care presupun flotări şi abdomene.