mamaplus

Cinci exerciții fizice care afectează perineul și te expun la incontinență urinară

-
//
17.05.2022

Ca urmare a concentrării pentru a ne remodela silueta în sală, aproape că am uitat o zonă mai profundă cu forță nebănuită: perineul. Situat între pubis și anus, acest set de mușchi joacă totuși un rol crucial în susținerea tuturor organelor pelvisului nostru. Specialiștii avertizează că anumite mișcări și posturi abuzează de perineu, acest ansamblu de mușchi care oferă suport organelor pelvisului.

În ciuda acestui fapt, este încă prea neglijat în timpul efortului, spune Carole Maître, medic ginecolog în Franța. „Perineul slăbește odată cu sarcina, apoi din nou în momentul menopauzei, dar activitatea sportivă poate, de asemenea, să-l slăbească”, susține ea.

Printre consecințele nocive ale acestei pierderi de tonus, se numără două mari terori feminine: incontinența urinară și coborârea organelor.

Pui presiune pe abdomen

În timp ce cauți exerciții pentru a tonifica abdomenul și pentru a-ți îmbunătăți postura, cu siguranță ai întâlnit videoclipuri cu ridicări ale bazinului și variațiile acestora. Să știi că aceste exerciții nu sunt prietenii perineului tău. „Când aducem umerii mai aproape de pelvis, umflam burta și creștem presiunea intraabdominală. Apăsăm mai mult pe organe, ceea ce va duce la aplatizarea perineului. Țesuturile musculare ale acestuia din urmă se vor dilata apoi și vor lăsa mai mult loc canalului urinar”, susține Carole Maître.

Te apleci prea mult

Dacă este indicat să eviți aplecarea prea mult înainte în timpul exercițiilor fizice, nici invers nu este recomandat. 

„Unele sporturi precum canotajul implică aplecarea foarte mult pe spate. Acest lucru va accentua arcul din partea inferioară a spatelui și această presiune va afecta și zona perineală”, spune medicul ginecolog.

Folosești greutăți mari

Ridicarea ganterelor ajută la creșterea volumului muscular al brațelor, umerilor sau pectoralilor, dar uneori mișcarea nu se face întotdeauna corect.

„Cea mai frecventă greșeală este să uiți să-ți sugi burta și să-ți contracti perineul când împingi.”, observă medicul.

Te concentrezi pe sporturile de impact la sol

Handbalul, baschetul, alergarea, antrenamentul cardio sau chiar zumba sunt sporturi așa-numite „de impact” care integrează, după cum sugerează și numele, un impact al piciorului pe sol și mișcări rapide. 

„Când alergi, efectul gravitației se simte mai mult. Prin apăsarea piciorului pe sol, forța impactului urcă în picioare până în perineu, care absoarbe cumva șocul”, precizează medicul ginecolog Carole Maître. Aplicând presiune în acest fel, ești mai expusă la problemele de incontinență și acest lucru se confirmă foarte mult în timpul alergării”, adaugă Sandrine Galliac Alanbari.

Abuzezi de trambulină

În ultimii ani, mini-trambulina a fost folosită la cursurile de fitness pentru a exerciții cardio și pentru a lucra mușchii inferiori ai corpului. Studiile științifice consideră că este cea mai dăunătoare activitate pentru această zonă, deoarece recuperările intense și regulate vor acționa ca un bumerang asupra organelor interne. După un timp, perineul nu va mai putea absorbi șocul.