mamaplus

Vaccinul anti-COVID-19 previne apariția sindromului inflamator multisistemic la copii

-
//
13.01.2022

Potrivit unui studiu, vaccinul împotriva COVID-19, administrat copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, previne apaiția sindromului inflamator multisistemic (PIMS) cu până la 91%. Studiul a fost efectuat în perioada 1 iulie – 9 decembrie 2021 în SUA. Au fost analizate datele de la 24 de spitale pediatrice din 20 de state americane.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), care citează rezultatele unui studiu efectuat de CDC, eficiența vaccinului Comirnaty (serul produs de Pfizer-BioNTech) eficiența vaccinului în prevenirea PIMS este de 91%.

Același studiu arată că toți pacienții minori care au necesitat internare în secțiile de terapie intensivă au fost nevaccinati.

Studiul este efectuat doar pe populația de 12-18 ani, deoarece vaccinul pentru copiii între 5 și 11 ani a fost aprobat în data de 2 noiembrie 2021.

Studiul subliniază importanța vaccinării tuturor copiilor eligibili.

Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) apare, în general, la un interval de 2-6 săptămâni de la infecția cu COVID-19, indiferent că a fost o formă asimptomatică, ușoară sau gravă. PIMS este o patologie postinfectioasă hiperinflamatorie severă care poate afecta multiple organe și sisteme, inclusiv inima, plămânii, creier, piele, ochi și sistemul gastrointestinal.