mamaplus

Vaccinarea anti-COVID-19 nu duce la formarea cheagurilor de sânge, spun medicii specializați în tromboze

-
//
22.04.2021

Cu doar un an în urmă, medicii au început să observe că mulți pacienți cu COVID-19 ajung la urgențe cu accidente vasculare cerebrale și s-au plâns că cheagurile de sânge înfundă aparatele de dializă și alte echipamente folosite pentru a menține în viață pacienții. Medicii specializați în tromboze spun că riscul e mult mai mare de a dezvolta cheaguri prin infectarea cu coronavirus decât în urma vaccinării.

Specialiștii din unitățile de terapie intensivă au vorbit despre cheaguri de sânge „dramatice” la inimă, ficat și alte organe. Autopsiile unor pacienți COVID din New Orleans au arătat că plămânii lor erau blocați de cheaguri. Unii pacienți tineri, aparent sănătoși, sufereau accidente vasculare cerebrale masive după infectarea cu COVID-19.

„În calitate de expert în tromboze, vă pot spune că este boala cu cea mai mare coagulare a sângelui pe care am văzut-o în viața mea. Fac asta de 25 de ani. Nu am văzut niciodată aceste niveluri de cheaguri de sânge”, a spus dr. Alex Spyropoulos, profesor la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein din New York.

Spyropoulos și colegii să au făcut o serie de studii care arată că tratarea pacienților COVID cu medicamente anticoagulane poate reduce dramatic sau chiar preveni aceste cheaguri. Iar vaccinarea împotriva COVID-19 le poate preveni cu totul, deoarece protejează împotriva infectărilor, spun medicii.

Specialiștilor li se pare ironic faptul că temerile cu privire la un tip de cheag de sânge mult mai rar pot speria acum oamenii care ar fi vrut să se vaccineze.

Săptămâna trecută, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA au recomandat o pauză în administrarea vaccinului Johnson & Johnson, cât timp experții investighează dacă poate provoca cheaguri de sânge și, dacă da, ce să facă mai departe.

Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat marți că a găsit o posibilă legătură, dar a declarat că beneficiile generale ale vaccinului depășesc riscurile. Pentru utilizare în UE, agenția a declarat că vaccinul trebuie să includă un avertisment cu privire la „cheaguri de sânge neobișnuite cu nivel scăzut de trombocite” ca „efecte secundare foarte rare”.

Oricare ar fi riscul cauzat de vaccinuri, experții sunt de acord că este extrem de scăzut

„Riscul să fii lovit de fulger e la fel de mare ca riscul de a dezvolta această tromboză rară”, a spus Spyropoulos.

Trombozele sunt în general mult mai frecvente decât se crede – afectează 900.000 de americani pe an și sunt cauza morții pentru aproximativ 100.000 de oameni în fiecare an, potrivit CDC. Cel mai des întâlnite sunt cheagurile de sânge din creier.

Pe de altă parte, vaccinul reduce semnificativ riscul apariției trombozelor asociate infectării cu COVID, a mai spus medicul. Mecanismul aflat la baza cheagurilor de sânge legate de vaccinurile Johnson & Johnson și AstraZeneca este extrem de rar și pare să implice un răspuns imunitar puțin înțeles.

„Șansa de a dezvolta ceea ce numim trombocitopenie imunitară indusă de vaccin – sau VITT – este una la un milion”, a spus Spyropoulos.

Pe de altă parte, „șansa de a ajunge la spital cu COVID este aproximativ una din 100 pentru populația adultă. Riscul de a dezvolta un cheag de sânge după spitalizare este probabil unul din cinci sau unul din șase. Beneficiile oricărui vaccin depășesc cu mult riscurile. Punct”, a adăugat el.