Infectarea cu noul coronavirus se manifestă, în principal, prin febră, tuse și oboseală. Însă mulți dintre cei infectați cu COVID-19 raportează simptome precum colorațiile dentare și chiar pierderea dinților. Inițial, infectarea cu coronavirus presupunea afectarea plămânilor. După mai bine de un an de pandemie, observăm că organismul reacționează diferit la virus. Fie că e vorba despre pierderea gustului și mirosului, febră ridicată, dificultăți de respirație sau oboseală continuă, COVID-19 are o multitudine de simptome.

Chiar și căderea părului a ajuns să fie un efect al COVID-19, iar studiile medicale recente arată că infectarea cu noul coronavirus afectează și sănătatea orală.

Infectarea cu noul coronavirus și impactul asupra danturii

Coronavirusul poate afecta vasele de sânge, întrerupând circulația sângelui din gingii, cauzând astfel durerea de dinți acuzată de anumiți pacienți, spun experții.

„Gingiile noastre sunt bogate în vase de sânge, iar în interiorul dinților noștri există pulpa dentară, o parte vie a dintelui, care este la rândul ei încărcată în nervi și vase de sânge. În lipsa circulației optime a sângelui din cauza coronavirusului, dantura noastră poate suferi deteriorări și chiar pierderi dentare, spune William Li, director medical al fundației Angiogenesis.

Nu doar coronavirusul, ci și alte virusuri ne afectează dantura. În această situație este și infectarea cu HIV, care cauzează dureri la nivelul cavității orale, sensibilități gingivale și afecțiuni chiar mai grave. Atât infectarea cu noul coronavirus, cât și cu alte virusuri conduce către slăbirea sistemului imunitar, fapt care favorizează înmulțirea bacteriilor din cavitatea bucală. Așadar, este important să ne adresăm profilactic la medicul stomatolog, pentru că doar așa placa bacteriană poate fi eliminată în întregime, iar dantura poate fi igienizată în mod profesional. Periajul dentar la domiciliu nu este suficient!

Vizita la stomatolog în pandemie, între necesitate și teamă

Statisticile arată că aproape 40% dintre români nu au fost niciodată la stomatolog. Iar pandemia, din păcate, a crescut numărul celor care se tem să meargă la stomatolog, din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus.

Trebuie să ne învingem însă această teamă, pentru că vizita la cabinetul medicului dentist este lipsită de riscuri și are numeroase beneficii atât pentru dantură, cât și pentru starea noastră de bine. Un zâmbet frumos înseamnă mai multă încredere în sine!

Tehnologia avansată, echipamentul modern, protocoalele de siguranță accentuate sunt doar câteva dintre atributele care transformă vizita la stomatolog într-una sigură.