mamaplus.md

Un medic timișorean a inventat unul dintre cele mai eficiente tratamente împotriva celulelor canceroase

-
//
10.01.2019

Medicul timişorean Adrian Bot a reuşit să perfecţioneze genetic o serie de celule care ucid formaţiunile tumorale. A inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume. 

mamaplus.md

Performanţa sa a fost susţinută de o companie farmaceutică celebră în SUA. Aceste celule poartă numele de CAR T-cells. Ele se înmulţesc în afara corpului uman, apoi sunt introduse în sângele pacientului şi au rolul de soldaţi care luptă cu celulele maligne. Sunt proprii agenţi de luptă „your own cells.” Unul din doi pacienţi bolnavi de leucemie au fost vindecaţi printr-o singură intervenţie.

De curând, datorită muncii sale de cercetare, compania unde este vicepreşedinte a câştigat prestigiosul premiu Galien Prix, echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie.

Cercetările sale pot revoluţiona medicina de mâine. Biogenetica, specialitate de vârf, probabil că va invalida în scurt timp teoriile lui Charles Darwin privind evoluţia speciilor.

Biogenetica este „joaca de-a Dumnezeu.” Această ştiinţă va face minuni în viitor, consideră un reputat academician român.

De tânăr a visat să lucreze în biologie moleculară.

Adrian Bot s-a stabilit în Los Angeles, în Beverly Hills, pe colina unde sălăşluiesc „îngerii” înaltelor tehnologii. Locuieşte într-o casă, într-o zonă rezidenţială, informează PRO TV, unde preţul unei proprietăţi ajunge şi la zece milioane de dolari.

Adrian Bot a terminat Facultatea de Medicină din Timişoara. S-a căsătorit cu Simona Bot (fostă Juga, din Comloşu Mare), tot specialistă în biomedicină. Împreună au trei fete.

Amândoi au plecat în 1994 din Timişoara spre SUA. În San Diego, Adrian Bot a fost luat sub aripa celebrului Emil Palade, singurul român câştigător al Premiului Nobel pentru medicină.

Ar dori să facă mai mult pentru ţara sa. Recomandă factorilor de decizie să organizeze pe lângă facultăţi o serie de incubatoare de cercetare.

Sursa: newstandard.ro