mamaplus

Un medic radiolog recomandă femeilor care poartă sutien să scoată sârmele sau plasticul din acesta

-
//
11.12.2020

Medicul radiolog Cristian Florin Nicolae, specializat în imagistică medicală, vorbește despre cancerul de sân și abordează miturile și realitățile legate de sănătatea pieptului femeilor.

Sutien cu sârmă sau plastic – sursa unor probleme de sănătate?

Medicul Cristian Florin Nicolae recomandă femeilor cărora agrează purtarea unui sutien să scoată sârmele sau plasticul din acesta și să poarte sutienul doar în anumite situații, atunci când acestea au nevoie să aibă o postură elegantă.

Femeilor li se recomandă însă purtarea bustierelor de bumbac, care lasă sânul să respire.

„La nivelul sânului există 4-5 canale principale. Sânul se curăță, fără ca acest lucru să fie evident. Lichidul pierdut de o femeie prin sân ar trebui să tragă un semnal de alarmă atunci când este de culoare verde, culoarea roșu semnalând cancerul. Dacă este transparent alb, lăptos ar trebui să semnaleze endocrinologul, pentru orice eventualitate”, explică dr. Cristian Florin Nicolae.

Implanturile mamare și cancerul de sân

„Implanturile mamare nu afectează cu nimic sânul. Acesta este pus între mușchii pectorali, nici nu se atinge glanda mamară, nici măcar în timpul operației. La ora actuală există implanturi care în momentul în care se sparg (ceea ce se întâmplă extrem de rar) se solidifică singure. Dar nu produc cancer, în cel mai rău caz, apare o reacție de respingere a implantului, dar pe femeie în sine nu o afectează.

Există situația în care doamnele își aleg o măsură cu mult peste volumul sânului inițial, pielea se întinde mai mult, cu atât țesutul glandular se aplatizează, iar diagnosticarea unui eventual caz de cancer este mult mai dificlă din punct de vedere imagistic. De aceea se recomandă un control înainte operației de mărire a sânului, pentru o mai bună imagine asupra sânului. Este recomandat ca după operația de mărire a sânilor, pacienta să efectueze o dată pe an un control”, susține medicul.

Expunerea sânilor la soare în sezonul cald

„Soarele este foarte dăunător pentru piele și alunițe. În cazul în care există noduli aș recomanda folosirea unor sutiene cu burete, ca protecție împotriva soarelui, sau un prosop, și să nu se expună la soare între orele 09:00-15:00. Soarele produce cancer, nu expunerea sânilor la soare”, explică dr. Cristian Florin Nicolae.