mamaplus

Un medic infecționist a explicat pe care obiect din birou se află cele mai multe bacterii periculoase, inclusiv coronavirusul

0
//
15.10.2020

Tastatura calculatorului este cel mai „periculos” obiect dintr-un birou – pe butoanele neprelucrate cu dezinfectant se pot afla diverse bacterii, infecții intestinale, inclusiv coronavirusul, a precizat pentru RIA Novosti infecționistul principal al Departamentului de Sănătate al regiunii Moscova, Irina Șilkina.

„Tastatura calculatorului este obiectul cel mai contagios din birou. Deoarece ea este greu de prelucrat, puțini se ocupă de acest lucru. Iar ca rezultat, pe butoane se acumulează bacterii patogene, viruși, infecții, printre care poate fi și coronavirusul”, a explicat Șilkina.

Potrivit acesteia, înainte de a începe munca la tastatură, trebuie spălate obligatoriu mâinile, același lucru trebuie făcut și după, deoarece deseori bacteriile care se mișcă prin aer se depun pe butoane.

„Totodată, mâinile trebuie spălate corect: nu mai puțin de 1,5 minute, nu doar netezindu-le, ci făcând mișcări circulare energice”, a adăugat infecționistul.

Experții atenționează că în această perioadă crește riscul de răspândire a infectărilor cu noul coronavirus. Astfel, specialistul în sănătate publică Ala Tocarciuc a explicat că în perioada rece a anului oamenii au început să petreacă mai mult timp în încăperi, iar răspândirea infecțiilor respiratorii acute sezoniere se suprapune valului de infecții cu COVID-19, ceea ce face ca epidemia să se amplifice.

„Coronavirusul este foarte contagios și se transmite rapid. Supraviețuiește în aer câteva ore. Răspândirea sa depinde în mare parte de modulul în care moldovenii respectă măsurile de siguranță și poartă măști de protecție medicală, își tratează mâinile cu dezinfectanți”, a spus ea.

Specialistul crede că respectarea strictă a acestor reguli va contribui la stabilizarea situației în Moldova și, în special, în Chișinău. Există însă mulți purtători ai acestui virus în societate, în corpul lor infecția poate exista asimptomatic, dar ei sunt potențial periculoși pentru ceilalți oameni.