Înainte de a pune mâna pe antibiotic şi de a-l lua necontrolat, un obicei prost, putem face 2 gesturi simple. Medicul de familie Otilia Țigănaş nu-i îndeamnă pe oameni să se trateze singuri, doar îi învață cum să gestioneze o situație de urgență. Specialista a explicat cum trebuie făcuta gargara cu apă sărată şi cum aplicăm comprese pe gât care ne scapă rapid de durere.

  • Gargara cu apă călduță şi foarte sărată. O linguriță de sare grunjoasă, la o cană cu apă. Clăteşti gura adânc, până-n gât, apoi scuipi şi laşi aşa cam o oră. Fără să mai bei sau mănânci ceva, după aceea. Procedura trebuie repetată de 3-4 ori pe zi.
     
  • Prişnița= compresa. O pânză înmuiată-n apă călduță, stropită cu spirt medicinal, bine stoarsă, se aplică – înfăşurată – pe gât. Deasupra se pune o bucată de nailon (pungă, de exemplu) iar peste, un fular de lână. Şi stai aşa până se înfierbântă bine dedesubt. Procedeul ținteşte căldura umedă locală, iar spirtul din combinație e un puternic vasodilatator, dezinfectant şi revulsivant. 

NU luați antibiotic ca să ”preveniți” o eventuală răceală

Scurtă recapitulare despre abuzul de antibiotice şi administrarea lor necontrolată - (fie inutilă, fie cu un antibiotic nepotrivit bolii, combinație greşită, fie greşit dozat). Care sunt urmările acestei serii de greşeli? Urmări negative individuale: adică îți face rău FIX ție, fiindcă întârzie vindecarea, declanşează efecte adverse sau permite, la scurt timp, o formă agravată a bolii inițiale.