mamaplus

Un medic de familie explică detaliat cum se dezinfectează un aparat de aerosoli

-
//
26.11.2021

Fără dezinfectare corectă și completă a aparatului de aerosoli, riscăm să ne îmbolnăvim mai rău. Ca orice alt dispozitiv și acesta are nevoie de dezinfectare sau măcar o ștergere riguroasă cu substanțe dezinfectante de suprafețe. Am aflat cum se sterilizează corect nebulizatorul acasă și la ce riscuri ne supunem dacă nu igienizăm corect acest aparat.

Potrivit specialiștilor, după deschiderea unui aparat nou este necesar să curățăm toate piesele, inclusiv lăcașul unde se introduc substanțele ce urmează a fi administrate. Aparatul se pune în funcțiune și se recomandă inițierea a minim 3 cicluri de utilizare cu ser fiziologic fără a fi folosit.

”Cu ajutorul multitudinii de aparate existente pe piață putem face aerosoli cu destul de mare ușurință acasă. Dacă nu avem un aparat totuși putem să ne ajutăm de apă fiartă în care putem adăuga sare de bucătărie și eventual 1-3 picături de uleiuri esențiale pe care să le lăsăm să se evapore în aerul din cameră” explică dr. Tatiana Popescu, medic de familie. 

Pentru a nu risca să creăm medii de cultură pentru bacterii sau ciuperci în aparatul de aerosoli, după fiecare episod de boală acesta trebuie bine curățat.

În primă fază trebuie să ștergem cu apă pe o lavetă curată pentru a înlătura murdăria vizibilă și apoi putem utiliza substanțe dezinfectante dedicate instrumentarului medical sau chiar alcoolul sanitar (spirt) care poate fi găsit foarte ușor și este la îndemâna fiecărui pacient, a subliniat medicul de familie.