mamaplus

Un medic avertizează: Dacă insomniile depășesc trei luni, pacientul are o problemă

0
//
17.06.2021

Insomniile sunt o problemă comună în viața oamenilor. Cu părere de rău, cei mai mulți dintre ei nu știu cum să o remedieze, spun specialiștii. Cauzele insomniei sunt variate, în funcție de persoană: începând cu stresul zilnic, orice condiție dureroasă, și până la anumite boli infecțioase sau patologii digestive. Dificultățile de adormire şi de menținere a somnului afectează 15- 35% din populația adultă. Calitatea slabă a somnului s-a asociat cu o serie de afecțiuni, fiind cunoscută legătura dintre tulburările de somn, factorii de risc cardiovasculari, sindromul metabolic şi morbiditatea cardiovasculară.

"Ne dăm seama că avem insomnie sau ne gândim că am putea avea insomnie atunci când dormim prost. Majoritatea pacienților ajung plângându-se de insomnie, dar în realitate, când stăm de vorbă cu ei, constatăm că în spate mai pot fi și alte patologii ale somnului", a explicat medicul pneumolog Oana Deleanu.

Bolile cauzatoare de insomnie

"În primul rând, ne gândim la alte boli care ar putea să cauzeze insomnia. Alte boli fiind de la banalele probleme precum astm sau o simplă durere de cap sau o durere de burtă, ori de articulații și de fapt persoanele se trezesc din cauza acestor probleme, sau urinatul frecvent, se trezesc de multe ori ca să se ducă la baie, adorm greu înapoi, deci practic în spatele insomniei este o cauză medicală.

Dar pot exista și anumite medicamente, anumite tratamente ce sunt administrate și cauzează insomnii. Dar pot fi și bolile precum depresie sau anxietate și mai pot fi boli ale somnului, inclusiv apneea în somn sau diferite alte probleme", a detaliat pneumologul Oana Deleanu.

Primele semne ale insomniei

"Ca să considerăm că avem boala numită insomnie, ar trebuie să nu dormim bine cam trei nopți pe săptămână, cel puțin trei luni consecutive, cu alterarea calității vieții. Aceasta se consideră insomnie cronică.

Alte tipuri de insomnie, sau mai exact simptome de insomnie, pe care probabil că toți le avem din când în când sunt insomnia tranzitorie sau insomnia acută, avem o problemă, se întâmplă să nu dormim bine câteva zile sau chiar o săptămână, două, uneori poate o lună. Dacă situația depășește trei luni, atunci chiar putem spune că avem o problemă", a explicat ea.

Cum putem combate insomnia

"În primul rând, există niște reguli de igienă a somnului. Sunt multe persoane care au obiceiuri nesănătoase de viață și se plâng de insomnie, persoane care au tulburări de somn precum program neregulat de somn, o zi se culcă devreme, în altă zi se culcă târziu.

Sunt persoane care fac exerciții fizice seara, fix înainte de culcare sau mănâncă mese copioase ori consumă alcool. Sunt persoane care beau cafea seara târziu.

Totodată și gălăgia din dormitor, copii, sunetele de la vecini sau dacă perdele nu sunt trase și intră lumină în cameră sau dacă există ceas din acela cu leduri, pot apărea insomniile", a precizat ea.

Problema cu somniferele este destul de spinoasă. În primul rând nici nu se recomandă tratamentul cu somnifere, decât pentru perioade scurte de timp, precum 4 - 6 săptămâni, susține specialista.

Dacă dormim mai mult, ne odihnim mai mult?

"La adulți, este recomandat să dormim între 7 și 8 ore pe noapte. Există și persoane care dorm mai mult, se spune că dacă dormim mai mult, deși somnul este bun, ar putea să prezică diferite afecțiuni ale somnului. Somnul îndelungat ar putea ascunde anumite boli", spune medicul pneumolog Oana Deleanu.