Deși foarte multe femei ignoră durerile de burtă care apar după relația intimă, medicii le avertizează însă că acest simptom nu este unui care ar trebui trecut cu vederea. În mod normal, un act sexual ar trebui să fie lipsit de orice tip de durere sau incomodități. Dacă apar dureri de stomac sau anumite spasme în regiunea abdomenului imediat după ce ai făcut sex, s-ar putea să te confrunți cu o problemă de natură ginecologică.

Potrivit experților, durerea de burtă după sex poate avea la bază una sau mai multe cauze. Primul motiv poate fi orgasmul, care provoacă diverse contracții uterine ce duc la disconfort abdominal. O altă cauză poate fi faptul că faci sex la ovulație și penetrarea este prea profundă.

Deși mai rar întâlnită, reacția alergică la spermă poate cauza durerea de burtă după sex. Medicii spun că sperma poate fi, în unele cazuri, iritantă pentru uter, care reacționează prin contracții uterine dureroase și crampe.

Uterul retrovers sau înclinat este o condiție medicală prezentă la aproximativ 30% dintre femei. În această situație, penisul exercită o presiune suplimentară asupra uterului în timpul actului sexual și, în consecință, pot apărea crampele și durerile abdominale.

Anumite poziții sexuale, așa cum este poziția misionarului sau doggy style, pot declanșa durerea abdominală. În schimb, este de preferat o poziție sexuală care permite controlul penetrării, așa cum este cowgirl (femeia deasupra) sau lingurița (penetrare din lateral).

Printre cauzele durerii de burtă după sex se numără și pătrunderea bacteriilor în vagin

De aceea este extrem de importantă igiena intimă a ambilor parteneri atât înainte, cât și după actul sexual. Nu uitați de prezervativ, care vă ferește de bolile cu transmitere sexuală! De asemenea, urinarea imediat după ejaculare ajută la eliminarea bacteriilor din vagin. Dacă durerea nu dispare în decurs de câteva ore și se agravează sau persistă, programează o consultație la medicul ginecolog pentru a afla care este cauza și ce soluții te ajută să scapi de problemă.