mamaplus

Un epidemiolog, despre ce se întâmplă după 8-9 zile cu o persoană asimptomatică

0
//
15.07.2020

Cunoscutul epidemiolog Molnar Geza a explicat de ce nu toate persoanele asimptomatice transmit coronavirusul în același fel. În primele trei, patru zile de la momentul infectării, transmiterea COVID-19 de la o astfel de persoană este destul de redusă.

Apoi, după a patra, a cincea zi și până în a opta, a noua zi, transmiterea este accentuată, explică specialistul.

„Începem să ajungem la vârf. După două, trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze începere descreșterii morbidității care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreștere, nu cu dispariția virusului, ci cu dispariția stărilor epidemice din diferite județe.

Asimptomaticii joacă un rol destul de important în transmitere. Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape. După a patra, a cincea zi și până în a opta a noua zi, transmiterea este accentuată virusul a avut timp suficient să se multiplice în cavitatea oro-faringiană și, prin rezistența naturală a organismului – tânăr sau sănătos – înmulțirea are loc, dar nu are loc debutul simptomatologic care să necesite prezentarea la spital. Asta este perioada cea mai periculoasă.

Iar după cele 10 zile scade semnificativ rata de transmisibilitate”, a spus Molnar Geza.