mamaplus

Un endocrinolog explică de ce unele femei se îngrașă în timpul administrării pilulelor contraceptive

-
//
30.09.2020

Hormonii, mesagerii chimici produși de celulele endocrine, reglează multe funcții în corpul nostru. Această mașinărie complexă uneori trebuie susținută de terapia hormonală. Aceste medicamente trezesc însă multe temeri la pacienți. Una dintre cele mai frecvente este creșterea în greutate. Dar chiar se pun kilogramele din acest motiv?

Există două tipuri de pilule contraceptive. În primul rând, există pastile numai cu progestativ. Acestea conțin doar progesteron. Puteți utiliza și pastile combinate care combină cei doi hormoni sexuali feminini: estrogen și progestogen. Pentru ambii hormoni, aceste contraceptive sunt supuse aceluiași avertisment public general: pilula te îngrașă.

„Dacă te uiți la toate studiile științifice privind pilulele combinate și creșterea în greutate, nu există o creștere medie în greutate. Dar asta este doar o medie. Un grup restrâns de femei are tendința de a crește în greutate, totuși”, spune dr. Emmanuelle Lecornet-Sokol, endocrinolog și diabetolog.

Prima cauză a acestor kilograme în plus este simplă: aceste pastile cresc pofta de mâncare. „Într-un mod oarecum subtil, femeile care folosesc acest tip de contracepție încep să mănânce puțin mai mult, fără a-și da seama neapărat. Ceea ce le determină să se îngrașe ”.

Cealaltă explicație este situațională. Practicianul explică: „uneori începem să luăm pilula pentru că avem un partener obișnuit. Aceasta este însoțită de o schimbare de viață. De exemplu, părăsim casa părintească pentru a ne stabili împreună cu partenerul nostru. Acești factori de schimbare poate duce la mai multă mâncare”. Prin urmare, este probabil ca femeile să asocieze creșterea în greutate cu tratamentul lor și nu cu stilul lor de viață.

Femeilor care încep tratamentul cu pilula combinată li se recomandă să își monitorizeze graficul de greutate și apetitul. Dar nu este nevoie să țină o dietă, trebuie doar să se cântăreascăo dată sau de două ori pe lună. „Dacă nu vrei să te cântărești, poți avea o piesă vestimentară de test, precum pantaloni sau o rochie”, spune medicul.

Pe de altă parte, pastilele numai cu progestativ au un efect mult mai mare asupra creșterii în greutate, inclusiv micro-progestinelor.

„Dacă observați creșterea în greutate de la începutul folosirii contraceptivelor, trebuie să vă uitați mai întâi la voi înșivă: „Am mâncat mai mult decât de obicei, am făcut mai puține exerciții? Renunț la fumat?” Dacă nimic nu explică creșterea în greutate, ne întoarcem la medicul nostru pentru a schimba pilula. Nu merită să vă faceți griji pentru un kilogram sau două. Pe de altă parte, dacă puneți 5 sau 10 kilograme, aceasta este o diferență reală. Odată ce ai ajuns supraponderal, se poate complica orice soluție pentru pierderea kilogramelor în plus, cu riscul de a intra într-un sistem de dietă repetitivă. Prin urmare, trebuie să mâncăm sănătos pentru a încerca să prevenim supraponderalitatea. Cel mai bun mijloc de a păstra linia și forma - pe lângă o dietă echilibrată - este o activitate sportivă obișnuită, adică 2h 30 min pe săptămână, sau 30 de minute pe zi, sau o oră de două ori pe săptămână”, a mai adăugat endocrinologul.