mamaplus

Un bebeluș s-a născut cu anticorpi COVID-19, după ce mama a fost vaccinată în timpul sarcinii

0
//
11.02.2021

O echipă de cercetători americani a detectat anticorpi împotriva COVID-19 în sângele din cordonul ombilical al unui nou născut a cărui mamă a fost vaccinată împotriva virusului SARS-CoV-2. Este vorba, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Atlantică din Florida, de primul caz cunoscut al unui sugar în al cărui sânge a fost detectat imunoglobulina IgG, unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul îi produce pentru a se apăra de agenți patogeni și care este asociat virusului SARS-CoV-2.

Acesta este un studiu preliminar publicat de medRxiv, o compilație de articole științifice ale căror concluzii au fost verificate de cercetători independenți. Semnatarii acestei lucrări amintesc de necesitatea urgentă de a cerceta siguranța și eficacitatea vaccinării anti-COVID-19 în timpul sarcinii.

Vaccinarea femeilor însărcinate cu vaccinul antigripal și trivalent DTP (împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive) a fost bine studiată în termeni de siguranță și eficiență pentru protejarea nou-născutului la trecerea anticorpilor prin placentă, astfel încât există posibilitatea – potrivit autorilor – la o protecție similară dacă mama este vaccinată împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.

Vaccinul, în acest caz cel de la Moderna, a fost administrat unei lucrătoare sanitare din prima linie, la momentul când sarcina avea 36 de săptămâni și 3 zile. Nașterea, pe cale naturală, a fost normală și spontană, la trei săptămâni după administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19.

Femeia a născut o fetiță, cu evoluție normală, căreia i s-au prelevat mai multe probe de sânge din cordonul ombilical. Acestea au fost trimise la laborator pentru a se realiza un test de anticorpi împotriva noului coronavirus.

Între timp, mama a primit a doua doză de vaccin de la Moderna, urmându-se protocolul de vaccinare cu rapelul la 28 de zile.

Rezultatele au indicat detectarea de anticorpi IgG în sângele din cordonul ombilical al bebelușului împotriva proteinei S a SARS-CoV-2 (folosită de virus pentru a penetra celula umană).

“Am demonstrat că anticorpii IgG împotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili în testul de sânge prelevat din cordonul ombilical al unui nou-născut după ce mama a primit o singură doză de vaccin”, au subliniat cercetătorii care au precizat că, deși este vorba de primul caz consemnat, există totuși o protecție și o scădere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 în cazul în care mama este vaccinată.

Nu se cunoaște însă gradul de protecție de care beneficiază nou-născuții și momentul ideal când trebuie vaccinate femeile însărcinate, astfel încât este nevoie de mai multe studii pentru a se evalua cantitatea și durata anticorpilor neutralizanți prezenți în organismul bebelușilor.